SASLUŠANJE U USKOK-u

Polančec nije šutio pred istražiteljima

Bionic
Reading

Bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec iznio je večeras obranu pred istražiteljima u sjedištu Uskoka u Gajevoj ulici, izjavio je nakon jednosatna ispitivanja njegov branitelj Anto Nobilo.

Polančec se u Uskoku nije branio šutnjom, nego je iznio aktivnu obranu, kazao je novinarima ispred sjedišta Uskoka Nobilo, no nije otkrio kako se Polančec očitovao o krivnji.

Nakon saslušanja Polančec je policijskim kombijem izveden iz zgrade Uskoka i, kako se pretpostavlja, odveden u policijsku jedinicu za zadržavanje i privođenje gdje će provesti noć. U Uskoku sada moraju odlučiti hoće li protiv Polančeca pokrenuti istragu i zatražiti jednomjesečni istražni zatvor o kojemu odlučuje sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Polančec je, kako je kasno popodne priopćila policija, osumnjičen da je zlouporabio položaj i ovlasti i, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, Podravki prouzročio štetu velikih razmjera, a uz njega su za isto nedjelo osumnjičeni bivši čelnici koprivničke tvrtke Zdravko Šestak i Josip Pavlović, već od ranije osumnjičeni u aferi Spice.

Bivšeg predsjednika Uprave Podravke Zdravka Šestaka tereti se i za kazneno djelo zlouporabe ovlasti i položaja, a zagrebačkog odvjetnika Zorana Markovića za poticanje na te zlouporabe prilikom pružanja savjetničkih usluga Podravki.

U MUP-ovom priopćenju ne navode se imena, nego samo godišta osumnjičenih, niti ostale pojedinosti kaznenih djela za koja ih se tereti.

Nove sumnje u nezakonitosti oko Podravke otkrivene su u nastavku antikorupcijske akcije Menadžer, kojom se, kako je priopćeno iz MUP-a, istražuje poslovanje Podravke i utvrđuju činjenice vezane uz kupnju dionica Podravke te kreditiranje i poslovni odnos između Podravke MOL-a i OTP banke.

HDZ suspendirao Polančeca sa stranačkih dužnosti

Nešto ranije Predsjedništvo HDZ-a na telefonskoj je sjednici jednoglasno odlučilo suspendirati Polančeca sa svih stranačkih dužnosti, te je protiv njega pokrenut stegovni postupak. skor isto društvo okupilo se hitno i u zgradi Vlade. Novinari su na izlasku iz Banskih dvora danas uhvatili zamjenika predsjednice HDZ-a Darka Milinovića i člana Predsjedništva Petra Čobankovića, a u Vladi su viđeni i Božidar Kalmeta, Ivan Šuker, Ivan Jarnjak, potpredsjednik Sabora i stranke Vladimir Šeks, te šef MUP-a Tomislav Karamarko.

Međutim, do kasnih poslijepodnevnih sati kada je stiglo priopćenje koje potpisuje glasnogvornica HDZ-a Sunčana Glavak nitko nije htio priznati da se Predsjedništvo sastalo, odnosno da je protiv Polančeca pokrenut stegovni postupak. Štoviše potpredsjednik Vlade Darko Milinović na izlasku sa sastanka u Vladi, na pitanje hoće li Damir Polančec biti izbačen iz HDZ-a, odgovorio je da se to još ne zna. Ustvrdio je da se u Banskim dvorima danas nije razgovaralo o uhićenom Polančecu, nego o Ustavu i gospodarskim temama.

Zamjenik predsjednice HDZ-a Milinović priznaje da uhićenje Polančeca šteti stranci, ali više od toga nije htio reći te je kratko poručio novinarima: 'Dobit ćete priopćenje!'

Na sličan je način s novinarima razgovarao i HDZ-ov ministar poljoprivrede Petar Čobanković koji tvrdi da se sjednica Predsjedništva HDZ-a (čiji je član i uhićeni Polančec) neće održati danas te da će se o sudbini bivšeg potpredsjednika Vlade za gospodarstvo odlučiti 'ovih dana'.

Čobanković se složio s Milinovićevom ocjenom da Polančecovo uhićenje šteti HDZ-u.

Novinari Nove TV uspjeli su poslijepodne snimiti policijsko dovođenje uhićenog Damira Polančeca na pretres njegovog zagrebačkog stana.