Hrvatska SINDIKATI NAJAVLJUJU

Za dva tjedna opći štrajk upozorenja Vladi

Zbog teškog stanja u zemlji i promašene Vladine politike, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) organizirat će u dogovoru s ostalim sindikalnim središnjicama tijekom idućeg mjeseca niz prosvjeda i štrajkova koji će biti uvod u prosvjedno obilježavanje 1. svibnja, Praznika rada, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare SSSH-a

Nakon prosvjeda u Rijeci, koji je zakazan za 7. travnja, SSSH i ostale središnjice organizirat će sredinom mjeseca opći štrajk upozorenja na sat-dva vremena, a potom će uslijediti veliki prvosvibanjski prosvjedi u svim većim hrvatskim gradovima - Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli, Varaždinu, rekla je predsjednica SSSH-a Ana Knežević.

Prosvjedovat će se zbog opće situacije u državi, a posebice zbog ubrzanog gubljenja radnih mjesta, dodala je istaknuvši da Vlada mora nešto konkretno poduzeti, jer sve dosadašnje mjere nisu polučile nikakve rezultate.

No sindikati ne mogu sami pokrenuti nužne promjene, već im se trebaju pridružiti studenti, umirovljenici, nezaposleni, seljaci i svi ostali koji su pogođeni krizom, a kojima Vladine 'kabinetske mjere' nisu pomogle, naglasila je Knežević.

O sve goroj socijalnoj slici Hrvatske svjedoči i procjena SSSH-a da će ove godine uskrsnicu dobiti manje od 300.000 zaposlenih što je dvostruko manje nego lani.

Osim toga, većina uskrsnica bit će isplaćena u bonovima do 400 kuna, a iznose do 1.200 kuna gotovine dobit će mali broj radnika, napomenula je Knežević dodavši da za skromnu uskrsnu sindikalnu košaricu ove godine treba izdvojiti 501 kunu.

Socijalnu sliku današnje Hrvatske upotpunjuju i podaci o 317.625 evidentiranih nezaposlenih u veljači, povećanje broja korisnika javnih kuhinja sa 4.801 u 2008. na 5.649 u 2009, kao i povećanje broja korisnika novčane naknade za nezaposlenost za oko 20.000 u godinu dana.

Knežević je također podsjetila da je lani u ovo doba litra eurosupera 95 stajala 6,89 kuna, a sada mu je cijena 8,35 kuna po litri.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još