ROLF HOLUB:

Afera Hypo tek će tresti Hrvatsku

Bionic
Reading

Hrvatska je tek djelić mnogo veće mreže čudnovatih poslova austrijske bankarske grupacije, a afera je isplivala zato što je prevara tako glupo napravljena da se lako mogla raskrinkati, tvrdi Rolf Holub, šef frakcije Stranke zelenih u koruškom parlamentu

Holub je na čelu istražnog povjerenstva koje je pokrenuo koruški parlament, a njegova je stranka još 2007. sastavila dokument o spoznajama vezanim za afere Hypo grupe koje se, kako istraga napreduje, pokazuju točnima, piše Večernji list.

Prijelomna točka u aferi bila je prodaja Hypa kada se pokazalo da je stvarna vrijednost četiri milijarde eura manja od one po kojoj je prodan BayernLB-u. 'To vam je kao da ste umjesto lipicanaca za istu cijenu dobili salamu od njega', kaže Rolf Holub.

U aferu su umiješani Sanader i Haider

Holub tvrdi da su pristanak za prodaju Hypa BayernLB-u morale dati nacionalne banke u svim zemljama, uključujući i HNB, zbog čega će pred istražnim povjerenstvom svjedočiti i guverner Željko Rohatinski, a u aferu bi mogli biti upleteni bivši hrvatski premijer Ivo Sanader te pokojni Jörg Haider. Vladimir Zagorec je povjerenstvu interesantan zbog optužbi o pranju novca preko Lihtenštajna, kojima bi mogao biti povezan s političarima i suradnicima u Hypu. Zagorec je mogao dobiti kredit bez jamstava ili kredit koji nikada ne bi otplatio.

Holub smatra da DORH zna o kolikim iznosima je riječ, a za dio afere Hypo u Hrvatskoj kaže da je riječ o većim iznosima i mnogo više upletenih pojedinaca, jer na području Hrvatske i Istočne Europe nedostaje četiri milijarde eura razlike između cijene po kojoj je austrijska banka prodana Bayern LB-u i njene stvarne vrijednosti.

Upravo je glup način na koji je to napravljeno razlog zašto je taj dio afere isplivao, tvrdi čelnik povjerenstva i zaključuje: 'Mislim da se mutne poslove inače inteligentnije prikrivalo.'