PISMO ŠIMONOVIĆU ZBOG SMS-ova

Šokirana i uznemirena obitelj Pukanić

26.03.2010 u 18:32

Bionic
Reading

Obitelj Pukanić pismeno je zamolila ministra pravosuđa Ivana Šimonovića da u okviru svojih ovlasti poduzme sve da se utvrdi odgovornost odvjetnika optuženih, sudskoga vijeća i svih ostalih sudionika u kaznenom postupku koji se vodi na Županijskome sudu u Zagrebu zbog ubojstva člana njihove obitelji novinara Ive Pukanića, a zbog objave privatnoga sadržaja njegovih SMS poruka u medijima

Navode da su se ministru obratili 's ogorčenjem i tugom u srcu povodom neprimjerenog i neprofesionalnog postupanja sutkinje Ivane Kršul, predsjednice sudskoga vijeća Županijskog suda u Zagrebu, pred kojim se vodi kazneni postupak zbog brutalnog ubojstva našeg oca, sina, i brata Ive Pukanića'.

Obitelj Pukanić šokirana je i uznemirena takvim postupanjem zagrebačkoga Županijskog suda koje je za njih neobjašnjivo i nedopustivo, a omogućilo je da se u medijima objavi privatni sadržaj SMS poruka, koji, dodaje se, nema apsolutno nikakve veze s kaznenim postupkom.

Za njih, i za žrtvu, potpuno su neprihvatljivi razlozi zbog kojih je sud odlučio provesti dokaz čitanjem SMS poruka privatnoga sadržaja, pogotovo jer su one tijekom istražnoga postupka bile izuzete zbog privatnoga sadržaja koji nema nikakve veze s kaznenim postupkom koji se vodi zbog ubojstva.

Smatraju da je Županijski sud u Zagrebu, kao i ostale nadležne institucije, dužan postupati s posebnom pozornošću i vodeći računa o dokaznim materijalima koji se u postupku izvode.

Za obitelj Pukanić, takvim postupkom sud dovodi u pitanje svoju profesionalnu sposobnost da nastavi voditi taj postupak, a koji bi, s obzirom na težinu kaznenoga djela, trebao apsolutno kontrolirati postupak i voditi ga savjesno i na visokoj profesionalnoj razini, štiteći prvenstveno žrtvu i njezinu obitelj.

'Ovakvim skandaloznim propustom povrijeđena su osnovna ljudska prava kako žrtve tako i nas članova obitelji, a otvorena mogućnost medijskim manipulacijama bez imalo senzibiliteta za osobno dostojanstvo našega oca, sina i brata', stoji u pismu. Dodaje da će pokrenuti postupke pred mjerodavnim institucijama radi zaštite osnovnih ljudskih prava zajamčenih hrvatskim Ustavom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

U potpisu pisma su Sara Pukanić, kći pokojnoga Ive Pukanića, njegovi roditelji Dragica i Mijo i sestre Anka Pukanić i Nevenka Brkić, a upućeno je na znanje i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu i predsjedniku Odbora za ljudska prava Hrvatskoga sabora Furiju Radinu.