Hrvatska ODBOR ZA USTAV PRESUDIO

Kotromanoviću ne daju Registar branitelja

Premda kao saborski zastupnik ima pravo uvida u sve dokumente koje priprema Sabor, Vlada ili ministarstva, SDP-ov zastupnik Ante Kotromanović neće vidjeti Registar hrvatskih branitelja, iako je to zatražio više puta. Takvu je odluku donio saborski Odbor za Ustav tumačeći pritom da se radi o tajnim dokumentima

Još 30. listopada prošle godine, SDP-ovac Ante Kotromanović na saborskom aktualnom prijepodnevu zatražio je uvid u Registar. Tada je, naime, ministra branitelja Tomislava Ivića upitao: 'Molim vas da mi iz Pravilnika o jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata dostavite podatke o pripadnicima Hrvatske vojske, gardijskih i pričuvnih brigada i samostalnih bojni, i to o njihovu ukupnom broju po svakoj brigadi i samostalnoj bojni te poimenično.'

Međutim, iz Ministarstva su se opravdali da podatke ne mogu dati, jer su 'zaštićeni zakonskim propisima koji jamče tajnost osobnih podataka'. Isti stav zauzeo je i Odbor za Ustav i poslovnik kojemu se Kotromanović požalio.

'Ako su podaci tajni, onda nisu dostupni bilo kome, pa ni zastupniku, dok nadležno tijelo ne skine oznaku tajnosti. Kad se radi o Registru, zaštićenost ne proizlazi iz samog tog zakona, nego i iz Zakona o zaštiti osobnih podataka', pojasnio je šef Odbora Vladimir Šeks.

Takvog mišljenja nije bio SDP-ovac Josip Leko koji je uvjeren da odbijanjem Kotromanovićeva zahtjeva vladajući krše ne samo saborski poslovnik, nego i Zakon o pravu na pristup informacijama te ustavna prava zastupnika. 'Zastupnik može pitati i znati sve što je u interesu građana, a druga je stvar njegova obveza čuvanja tajne. Ako ovo bude presedan da zastupnik ne može pitati Vladu, ministre i druga tijela o pitanjima iz njihove nadležnosti, odnosno iz prava zastupnika da sazna, onda ćemo mi zaista dovesti zastupnika da bude ukras u Saboru i da izvršna vlast ima moć nad Saborom', poručio je Leko.

Pozvao se pitom Leko na odredbu poslovnika prema kojoj su zastupnicima dostupni SVI službeni materijali, dokumenti i podaci koji se pripremaju ili prikupljaju u radnim tijelima Sabora i Stručnoj službi Sabora, Vladi, ministarstvima i drugim tijelima državne uprave, ali i na odredbu prema kojoj su zastupnici dužni čuvati podatke koji nose oznaku tajnosti.

'Ako bi se prihvatio prijedlog kolege Leke, onda bi se na mala vrata ad acta stavio Zakon o o zaštiti osobnih podataka', uporan je bio Šeks.

'Vi se, čini se, povodite za onom ako je kamenčić u cipeli, bacimo cipelu, a ne ako je kamenčić u cipeli, izvadimo kamenčić. Ne može se zastupniku oduzeti pravo da dobije odgovor i čudi me da takvo mišljenje postoji u Saboru', bezuspješno je govorio Leko.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još