SURADNJA, A NE KOALICIJA:

Hoće li SDP i SDSS osvojiti Vukovar?

26.03.2010 u 11:21

Bionic
Reading

Zajedništvo SDP-a i SDSS-a prilikom izglasavanja kandidata za javna priznanja Vukovara u tamošnjem Gradskom vijeću te nesuglasice vladajuće većine oko (ne)uporabe ćirilice najavile su i moguće preslagivanje kockica u mozaiku vukovarske gradske vlasti

Premda iz SDP-a gradonačelnika Željka Sabe ne govore jasno o mogućoj koaliciji ili 'tehničkoj suradnji' sa Stanimirovićevim SDSS-om, posljednja sjednica vukovarskog Vijeća prvi put je donijela zajedničku akciju tih dviju stranaka protiv koalicije HDZ – HSP dr. Ante Starčević.

'Ne znamo je li to nova koalicija. Jednostavno smo se našli na nekim pitanjima, kao što se prije SDSS nalazio na zajedničkoj liniji s HDZ-om i Starčevićevim HSP-om, neodređen je Goran Bošnjak, vodeći 'socijaldemokrat' u Gradskom vijeću u kojem njegova stranka ima 13 predstavnika. Toliko zajedno imaju i HDZ (11) te HSP dr. Ante Starčević (2) kojima su se kod konstituiranja vlasti prošloga ljeta priklonila trojica SDSS-ovaca.

Na moguću novu koaliciju prvi su upozorili iz 'izvanparlamentarnog' HSP-a. Oni su, inače, podignuli prilično veliku političku prašinu u Vukovaru sa svojih 7.000 potpisa protiv ćirilice i najavom da će s tim argumentom u rukama već početkom idućeg tjedna u gradsku upravu. 'HSP nema ništa protiv Srba, ni SDSS-a, ali Vukovarom trenutačno manjina vlada nad većinom. Vlast u ovom gradu drži SDSS koji ima ključna tri vijećnika. Konkretno, njih trojica su na izborima dobila manje od 900 glasova birača, a odlučuju u Vijeću koje ima 29 vijećnika. To nije demokracija', ukazao je Petar Macut, dopredsjednik vukovarskih pravaša.

Doduše, i HSP-ova inicijativa za raspisivanje referenduma 'protiv ćirilice' mogla bi naletjeti na svojevrsni zid neodobravanja što je nagovijestila i predsjednica Vijeća Zdenka Buljan (HDZ). Inicijatorima prikupljanja potpisa jasno je poručila da 'realizaciju inicijative oko raspisivanja referenduma smatra nemogućom'.

'Formulacija 'tko je protiv ćirilice' dovoljno govori o onima koji su inicijativu pokrenuli, jer je neprimjereno na taj način biti protiv pisma koje je dio kulturne baštine jednog naroda', rekla je Buljan, pozivajući na poštivanja prava nacionalnih manjina, ali i većinskog naroda.

Zanimljivo je i kako se u cijeloj priči sve stranke na neki način pokušavaju distancirati od moguće koalicije sa SDSS-om, a svjesni su toga da im oni za formiranje vlasti trebaju. Tako vladajući HDZ i Starčevićev HSP jesu u međusobnoj koaliciji, ali sa srpskim predstavnicima 'samo surađuju'. I SDP bi sa Srbima 'samo surađivao', jer im njihove tri ruke u zraku znače prevlast u Gradskom vijeću, a opet prozivaju tri suprotstavljene stranke (HDZ, HSP dr. Ante Starčević i SDSS) za političku trgovinu pomoću koje vode glavnu riječ u Vijeću. Mnogi vjeruju da će već iduća sjednica Gradskog vijeća Vukovara pokazati tko je (naj)bolje prošao na vukovarskoj političkoj tržnici.