ŽIVOT UZ PROVALIJU

Ima li pravde za očajne stanare Kupske?

26.03.2010 u 10:13

Bionic
Reading

Stanari Kupske ulice u Zagrebu dvije i pol godine nakon urušavanja klizišta i dalje iščekuju pravdu. No s obzirom na hrvatsko pravosuđe, nije ni čudno da do danas nisu dobili ni kune za popravak svojih oštećenih kuća, ali ni za stres koji su proživjeli nakon što su bili primorani živjeti na drugim lokacijama

Dana 23. rujna 2007, uz strašnu buku, u odronu zemlje urušio se dio Kupske ulice, pritom znatno oštetivši kuće. Odron je pokrenuo golemi iskop za temelje nove HEP-ove zgrade. Stanari su odmah evakuirani te s nekoliko vrećica u rukama zbrinuti na raznim lokacijama. U ogromnu jamu, duboku 20 metara, kasnije je nasipan šljunak, no klizište nije sanirano.

Stanari su popravak kuća platili iz svoga džepa. Oni koji su mogli, dizali su nenamjenske kredite za popravak zidova, krovova… Oni koji to nisu mogli, snalazili su se kako znaju i umiju.


Premda je već nekoliko dana nakon katastrofe 39 stanara podignulo tužbe za naknadu štete na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, do danas nisu dobili ni kune. 'Mi smo tada tražili žurni postupak. Također se tražilo da se stanarima uspostavi prijašnje stanje nekretnina te da se zabrane daljnje smetnje posjeda, tj. nastavak izgradnje sporne HEP-ove zgrade', kazala je za tportal splitska odvjetnica Doris Košta, koja stanare Kupske zastupa pro bono

Odgovor sa suda

'Zahtjevom se traži naknada neimovinske štete radi povrede pravaosobnosti (prava na stanovanje, kvalitetu života, duševni integritet idostojanstvo) i naknada imovinske štete (na kući). Tuženi su HEP d. d.,Tehnika d. d. i Conex d. o. o.

U većini je postupaka odgovoreno na tužbu,zakazano je ročište koje je po prijedlogu tužitelja odgođeno te sutužitelji tražili rok za očitovanje na navode odgovora na tužbu. Ujednom postupku tužitelji su se odrekli zahtjeva pa je donesena presudana temelju odricanja. Trajanje postupaka ovisi o dokaznim prijedlozimastranaka u sporu', stoji u priopćenju Općinskog građanskog suda u Zagrebu.


Stanari sudskim putem traže svaki po 20 tisuća kuna za popravak kuća. Za povredu prava osobnosti, tj. zbog izmještanja i života izvan svojih domova traže 80 tisuća kuna za maloljetne te sto tisuća kuna za osobe starije od 18 godina, pojašnjava Košta.

No da je uistinu riječ o borbi Davida protiv Golijata, tj. stanara Kupske protiv HEP-a te izvođača radova Tehnike i Conexa, pokazuje i pristranost suca koji vodi ročišta za nadoknadu štete.
'Sudac je stanarima kazao da će sudski troškovi biti veliki, što znači da im je dao signal da će slučaj najvjerojatnije izgubiti. Jer sudske troškove plaća ona strana koja izgubi slučaj', kazala je odvjetnica Košta te dodala da je zbog toga nekoliko stanara odustalo od tužbe.

'To je nedopustivo. Naša tužba na dobrim je osnovama', dodala je. 'Tražili smo i da Vlada intervenira, budući da je HEP državno poduzeće, i da riješi pitanje zbrinjavanja stanara. No Mravak (tadašnji predsjednik Uprave HEP-a) je utjecajan. Gurali su nas kao male mrvice', ogorčena je Košta.

U postupku za nadoknadu štete održano je tek nekoliko ročišta. No stanarima je nadu u to da se stvar pomaknula s mrtve točke, i to u njihovu korist, dalo nedavno podizanje optužnice. Uz glavnog projektanta Nenada Bacha optuženi su direktor Conexa Davorin Lovrenčić, Conexov voditelj radova Gabrijel Kostanjevečki, inženjer Tehnike Marija Perić, revident projekta Antun Szavitz Nossan, nadzorni inženjeri Tonči Glavinić i Zoran Petanjek, direktor Interkonzaltinga Hari Vladović Relje i inženjer Građevinskog fakulteta Meho Saša Kovačević te građevinske tvrtke Tehnika, Conex i Interkonzalting.

U iščekivanju novih ročišta, stanari Kupske, i dalje kohabitiraju s jamom, koja je zbog nasipanog šljunka nešto plića. Cesta je sanirana, kuće obnovljene, a ogorčeni stanari pravdu i dalje čekaju. Mogu se tješiti jedino starom izrekom, pravda je spora, ali dostižna.

Muke stanara Kupske