PUKANIĆEVI SMS-OVI

Iz Nacionala od Šimonovića traže istragu sutkinje

25.03.2010 u 20:12

Bionic
Reading

Punomoćnik tjednika 'Nacionala' odvjetnik Čedo Prodanović zatražio je danas od ministra pravosuđa Ivana Šimonovića da ispita odgovornost sutkinje Županijskoga suda u Zagrebu Ivane Kršul zbog objave privatnih SMS poruka ubijenoga Ive Pukanića

Punomoćnik 'Nacionala' smatra kako je sutkinja koja vodi postupak protiv optuženih za ubojstvo suvlasnika tog lista Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića postupila neprimjereno i nezakonito.

Podsjeća da su Pukanićeve privatne SMS poruke u istrazi bile izuzete iz sudskog spisa, ali ih je, kako kaže, zbog potpuno neobjašnjivih razloga, sutkinja Kršul na glavnoj raspravi izvela kao dokaz iako sadržajno nemaju nikakve veze s inkriminacijama zbog kojih se vodi postupak.

Prodanović smatra da je sutkinja, ako je već i smatrala da taj dokaz treba izvesti, s glavne rasprave morala isključiti javnost zbog privatnog karaktera poruka te radi zaštite osobnog i obiteljskog života pokojnog Pukanića i oštećenice - njegove maloljetne kćeri.

Punomoćnik 'Nacionala' upozorava da je sutkinja zbog nepoznatih razloga, svjesno ili zbog nepoznavanja cjelokupnog sadržaja dokaznog materijala, na taj način podatke iz privatnog i intimnog života žrtve i oštećenika učinila dostupnim javnosti.

Time je, smatra odvjetnik, sud na štetu Pukanića i njegove kćeri povrijedio ustavne odredbe koje jamče slobodu i tajnost dopisivanja i svih drugih oblika općenja i odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima koja propisuje da svatko ima pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života, doma i dopisivanja.

U pismu Šimonoviću među ostalim se navodi da su postupanje suda bez imalo moralnih skrupula iskoristili i zlorabili pojedini mediji i neki od odvjetnika okrivljenika.

Ukratko, sud je spomenutim nezakonitim postupanjem 'doveo do toga da se medijskim manipulacijama, bez imalo vođenja računa o osobnom dostojanstvu pokojnog Pukanića, zamjenom teza na liniji obrane okrivljenika, javnost počela više baviti efemernim sadržajem SMS poruka umjesto kriminalnom djelatnošću okrivljenika i tragičnom pogibijom Pukanića i Franjića, pri čemu se na krajnje nedostojan način gotovo željelo ustvrditi da je pokojni Pukanić zbog svoje 'kontroverzne biografije' i kontakata sa 'sumnjivim' osobama maltene sam odgovoran za svoju smrt', zaključuje Prodanović.

On od ministra pravosuđa traži da u sklopu svojih zakonskih ovlasti i osobnim autoritetom provjeri njegove navode te njega i hrvatsku javnost obavijesti o poduzetim radnjama, utvrđenim činjenicama i mogućoj odgovornosti sudionika tih postupaka.

O svojem dopisu Prodanović je obavijestio i glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića, predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina i predsjednik Odbora za ljudska prava Hrvatskoga sabora Furija Radina.