Hrvatska HDZ O AFERI DAIMLER

'SDP-ova Vlada je definitivno primila mito'

Tržnice Rijeka prošlih su nekoliko tjedana digle pravu buru u SDP-ovim redovima, a ovaj tjedan će to, čini se, napraviti afera Daimler o kojoj su danas odlučili progovoriti i HDZ-ovci

'Ova afera je na svjetlo javnosti došla kada je nedavno Daimler na američkom sudu priznao da je podmićivao dužnosnike raznih zemalja, a među njima se spominje i Hrvatska. Sada je svima jasno da je SDP-ova Vlada primila mito za sklapanje ugovora o nabavi 210 vatrogasnih vozila. Smatramo da treba započeti hitna istraga i da se dođe do podataka iz američkog pravosudnog sustava te da se sazna koje su točno osobe u Vladi primile novac i da za to odgovaraju', prokomentirao je HDZ-ov Frano Matušić.

HDZ je o oko 80 milijuna eura teškoj spornoj nabaci vatrogasnih vozila upozoravao već duže vrijeme, a najglasniji je pritom bio HDZ-ov Krunoslav Markovinović.

'Ovaj put nismo krivi mi. Ovaj put su se umiješale strane špijunčine i otkrile da je u SDP-u bilo puno nepravilnosti. Ja sam kao član Povjerenstva za kamione primijetio sličnosti između nabave kamiona i nabave vatrogasnih vozila. Naime, na prvi natječaj stigla je ponuda za koju tadašnja koalicijska Vlada nije imala novaca i natječaj je poništen. Nakon toga je Vlada proglasila javni interes i izabrala daleko najskuplju ponudu Daimler Mercedesa. Primjerice, povoljnija je bila ponuda tvornice iz Marije Bistrice koja je, zato što nije dobila taj posao, na kraju i propala', rekao je Markovinović.

Markovinović je ustvrdio i da afere kamioni ne bi bilo da je Rončević na natječaju odabrao Mercedesove kamione jer je utjecaj Mercedesa očito bio velik. 'Ne kažem da je bivši predsjednik Mesić upleten u ovaj slučaj, ali često se družio s predstavnicima Mercedesa', kaže Markovinović.

HDZ-ovci će stoga zatražiti da se utvrdi iznos štete, ali i da se utvrdi točan iznos mita, koji je primjerice u Rusiji iznosio tri milijuna eura.

Milanović: Riječ je o jako ozbiljnoj izjavi...ponavljam, riječ je o jako ozbiljnoj izjavi...riječ je o vrlo ozbiljnoj izjavi


'Riječ je o jako ozbiljnoj izjavi o navodnoj korupciji povodom isporuke i posla oko 210 vatrogasnih vozila u Hrvatskoj. SDP traži žurnu istragu i prikupljanje podataka, jer, ponavljam, riječ je o jako ozbiljnoj izjavi izrečenoj pred jednim američkim sudom u okviru nagodbe tvrtke Daimler s američkim vlastima. Ako je to istina, očekujemo da to utvrde hrvatski organi i to u suradnji s predstavnicima tvrtke Daimler u Hrvatskoj. SDP traži hitnu istragu! Ponavljam, riječ je o vrlo ozbiljnoj izjavi i mi tražimo žurnu istragu i prikupljanje podataka, bez obzira što je to bilo 2003. godine', rekao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još