STANDARDI NATO-a?

MORH u krizi troši milijun kuna na hodočašće

25.03.2010 u 10:21

Bionic
Reading

Unatoč nedostatku novca i ekonomskoj krizi, Vojni ordinarijat RH i ove godine organizira 18. vojno hodočašće u Lourdes. Troškovi sedmodnevnog boravka u Lourdesu iznosit će približno milijun kuna koje će iz svog budžeta platiti MORH, a 155 službenih hodočasnika putovat će u 20 autobusa te u dva kombija

Osim službenog izaslanstva koje se prevozi u četiri autobusa i dva kombija, ostalih 16 autobusa prevest će i više od 1000 hodočasnika koji sami snose troškove putovanja. Od 18. do 25. svibnja u Lourdes kao članovi službene delegacije idu i predstavnici vatrogasaca i policajaca te kompletan vojni orkestar od 65 članova, piše Jutarnji.hr. Jedno kombi vozilo služit će samo za prijevoz instrumenata. U službenoj delegaciji, uz orkestar Oružanih snaga RH koji će odsvirati nekoliko koračnica, između ostalih naći će se vojni ordinarij Juraj Jezerinac, potom generalni vikar, msgr. Josip Šantić, zapovjednik hodočašća, zamjenici zapovjednika hodočašća te djelatnici Vojnog ordinarijata.

Prema planu logističke i financijske potpore, Ministarstvo obrane RH snosi troškove smještaja 155 službenih predstavnika u iznosu od 35.374 eura, a dnevnice za službeno izaslanstvo iznose 38.640 eura. Još 4662 eura bit će utrošena na službene akreditacije, zajedničke fotografije, fotografije za arhiv, službene oznake i boravišne pristojbe.

Troškovi prijevoza još nisu prikazani u planu financijske potpore, ali se po cjeniku redovnih autobusnih linija kreću oko 2500 kuna po danu uz osam kuna po prijeđenom kilometru, a za kombije 1500 po danu i tri kune po kilometru, što čini oko 800 tisuća kuna. Na upit Jutarnjeg lista zbog čega na vojno hodočašće u Lourdes ne putuje manje izaslanstvo, u Vojnom ordinarijatu RH odgovorili su da je riječ o 'ispunjavanju NATO-ovih standarda'.

'Riječ je o međunarodnom vojnom hodočašću i mi na njemu sudjelujemo kao što sudjelujemo u vojnoj misiji u Afganistanu', rekli su u Vojnom ordinarijatu RH.