ISTRAŽNO POVJERENSTVO ZA INU

'Polančec nije sam pregovarao s MOL-om!'

25.03.2010 u 09:57

Bionic
Reading

Nakon što su istraživali slučaj kamioni, saborski će zastupnici, sudeći prema raspoloženju vladajućih i oporbe, istraživati i ugovore između Ine i MOL-a. Sa SDP-ovim prijedlogom za osnivanje istražnog povjerenstva složio se i vladajući HDZ, no pitanje je hoće li ovo povjerenstvo obaviti bolji posao nego ono za kamione

'Zašto su MOL-u dana veća upravljačka prava nego mu to daje razlika u dionicama?' osnovno je to pitanje koje je postavio SDP-ov Gordan Maras pojašnjavajući zašto je potrebno istražiti sklapanje prve izmjene i dopune ugovora o međusobnim odnosima koji se odnose na Inu i MOL.

Kako je podsjetio Maras, izmjenama ugovora MOL je prikupio 2,3 posto dionica više od Ine, no time je dobio 100 posto upravljačkih prava. 'Tko je bio uključen u postupak pregovora o izmjenama ugovora, tko su bili konzultanti, jer sam uvjeren da nije Polančec sam pregovarao i bio taj u čijem su interesu ti konzultanti pregovarali. Je li bilo pogodovanja MOL-u i je li pritom oštećen proračun?' upitao je Maras.

Prisjetio se pritom SDP-ovac početka privatizacije Ine još 2002. godine, ali i sklapanja prvog ugovora kojim se MOL obvezao na velike investicije koje nisu ostvarene do danas. 'Zbog čega dinamika investicija nije išla kako je to dogovoreno u prvom ugovoru', zanima Marasa.

'Odgovorni parlamenti moraju raspravljati o ovakvim temama. Ako se ustanovi da je prilikom potpisivanja izmjena došlo do nelegalnih poslova, treba ići do toga da se ugovori mijenjaju, pa čak i raskinu kako bi se zaštitili hrvatski interesi. Pliva je prodana uz zvukove arija iz Verone, a ne bi bilo dobro da je Ina prodana uz zvukove čardaša, daleko od ušiju i očiju hrvatskih građana', zaključio je Maras.

S idejom o osnivanju istražnog povjerenstva složio se i vladajući HDZ, čiji su zastupnici još jučer najavili da će usto tražiti proširenje rada povjerenstva kako bi se istražilo i sklapanje prvog ugovora s MOL-om.

'U ugovoru iz 2003. kada je država imala 75% dionica, a MOL je sa 25% dionica imao dva od sedam članova Nadzornog odbora i dva od šest članova uprave. No, poslovni plan niti njegove izmjene nisu se mogle donijeti bez suglasnosti barem jednog MOL-ovog predstavnika.Kako to da netko tko ima udio u INA-i od 25% plus jednu dionicu ima veći i presudni utjecaj od većinskog vlasnika? Stoga se nameće logično pitanje da li postoji neki tajni ugovor s MOL-om', poručio je HDZ-ov Boris Kunst.

S priširivanjem rada povjerenstva slažu se i socijaldemokrati. 'SDP protiv toga nema ništa. Treba sve objasniti javnosti i treba dati odgovore na neka pitanja', kaže Maras.

No dok su se SDP i HDZ složili oko priširivanja rada povjerenstva, HDSSB-ov Boro Grubišić sumnja da će ono uopće išta postići. 'Stalno osnivamo povjerenstva post festum, prošla baka s kolačima, a mi osnivamo povjerenstva. Što su sve uopće povjerenstva riješila? Zamislite Povjerenstvo za nabavku vojnih kamiona nije znalo da njemački ponuđač nudi kamione koji ne odgovaraju standardima. Povjerenstvo za nestanak žita, pšenice iz robnih rezervi prije nekoliko godina što je riješilo? Pa ništa nije riješilo. Povjerenstvo za ispitivanje sukoba interesa Čačić-Tomčić, što je riješilo? Ništa nije riješilo', obrušio se Grubišić.