POLITIČKI KUPLERAJ U OSIJEKU

HSLS: Đapić upao u HDZ-ovu mišolovku

16.01.2009 u 12:48

Bionic
Reading

Predsjednik osječko-baranjske Županijske organizacije HSLS-a Darko Bajto izjavio je u Osijeku kako ne vjeruje u iskrenost novostvorene osječke koalicije HSP-a i HDZ-a i ocijenio da je pitanje dana kada će HDZ napraviti HSP-u ono što je HSP učinio napustivši svoje donedavne koalicijske partnere SDP i HNS.

Uskoro će se pokazati da je predsjednik HSP-a Anto Đapić 'upao u mišolovku HDZ-a', rekao je Bajto na današnjoj konferenciji za novinare županijske koalicije HSLS-HSS. Ocijenio je kako su sporazumom HDZ-a i HSP-a osramoćeni sada već bivši HSP-ovi koalicijski partneri SDP i HNS koji su, drži on, dobro znali s kime sklapaju koaliciju, a 'naivno su ušli u mišolovku HSP-a, u koju su uhvatili i građane, čija se sredstva troše nenamjenski'.

No 'mora priznati da je jača mišolovka HDZ-a' u koju je sad sada upao Anto Đapić, rekao je Bajto, koji vjeruje će HDZ napraviti HSP-u ono što je HSP učinio SDP-u i HNS-u.

Iako je HDZ nedavno najavljivao da 'u takvom kupleraju' neće sudjelovati, mislimo da ovo nije kupleraj, nego i više od toga, a riječ je o 'političkoj prostituciji', ustvrdio je Bajto.

Bajto je izvijestio kako su HSLS i HSS blizu donošenja odluke o zajedničkom kandidatu za osječkoga gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima, ocijenivši kako je pravi trenutak za povratak tih stranaka na osječku političku scenu.

Predsjednik osječkog HSS-a Marko Josipović rekao je kako nije dobro da gradski proračun sastavlja jedna koalicija (HSP-SDP-HNS-HSU), a projekte iz proračuna će realizirati druga (HSP-HDZ). Za njega je također upitno hoće li se nova koalicija uspjeti uhodati do svibanjskih izbora.

Na novinarski upit očekuje li negativne reakcije HDZ-a, s kojim HSLS koalira na državnoj razini, zbog izjave o novoj koaliciji s HSP-om kao političkoj prostituciji, Bajto je odgovorio kako to ne očekuje jer je govorio o 'ideološkoj prostituciji'.

Predsjednik osječkoga HSLS-a Tibor Santo kazao je kako izrazi kojima se označavaju nedosljednost i neprincipijelnost mogu biti različiti, ali da si HSLS pridržava pravo, bez obzira jesu li u pitanju HSLS-ovi koalicijski partneri na nekoj razini vlasti, da ih upozori ako smatra da su nedosljedni ili da ne rade dobro.

'Ne bojimo se da ćemo imati posljedica zbog izrečenih riječi i ocjena o ponašanju za koje držimo da je duboko neobično, nemoralno i nedosljedno, jer se ovakva koalicija, koja je sada došla na red, mogla sklopiti i prije sedam mjeseci', dodao je Santo.