DRŽAVA PLAĆA 128 MIL. KUNA

Besplatna prva godina studija

24.03.2010 u 16:28

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada donijela je danas odluku da se svim studentima koji prijeđu prag upisa i upisuju se unutar upisnih kvota od iduće akademske godine omogući besplatno studiranje na prvoj godini studija

Vlada je, naime, donijela odluku o subvenciji troškova za prvu godinu redovitih studija na javnim visokim učilištima u Hrvatskoj u akademskoj godini 2010./2011.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs istaknuo je da će se donošenjem te odluke omogućiti svim studentima koji počinju studirati 'jednake startne pozicije'.

'Ovom se odlukom svi studenti na prvu godinu upisuju shodno kapacitetima koji su na raspolaganja na visokim učilištima. Ako će redovno upisivati godinu za godinom u svom studiranju, mogu diplomirati bez ikakvih participacija, a koliko će manje biti uspješni toliko će snositi participaciju', dodao je.

Objasnio je kako je do sada u sustavu visokog obrazovanja, osim redovitih i izvanrednih studenata, postojala i podkategorija studenata po osobnim potrebama koji su prešli upisni prag, ali su ispod crte, te su plaćali studiranje.

Premijerka Jadranka Kosor istaknula je da današnjom odlukom Vlada potiče nove studente da budu uspješni i redovito izvršavaju sve svoje obveze.

'Ova je odluka ulaganje u budućnost Hrvatske', rekla je Kosor i navela da je za provođenje te odluke u idućoj školskoj godini potrebno nešto više od 129 milijuna kuna

Od toga će se u ovoj godini iz ovogodišnjeg proračuna realizirati oko 26 milijuna kuna, a u sljedećoj proračunskoj godini preostalih 103 milijuna kuna, rekla je premijerka.

Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila i dva zakona iz EU-paketa - prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Carinskog zakona i izmjene i dopune Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker rekao je da se izmjenom Carinskog zakona propisuje obveza podnošenja sigurnosne skraćene deklaracije za robu koja se unosi u carinsko područje Hrvatske.

Izmjenama Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima s europskom regulativom usklađuje se postupak vezan uz davanje lokacijske dozvole za projektiranje, izgradnju i korištenje građevina i postrojenja za zapaljive tekućine i/ili plinove, izvijestio je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.