AKO SE NE OBJAVI REGISTAR

'Pobijedit će Rojs i njegovo tko je jamio'

24.03.2010 u 07:34

Bionic
Reading

Savjetnik predsjednika za branitelje Predrag Matić Fred smatra da bi objava registra branitelja potaknula institucije da razluče stvarne od lažnih branitelja, a strah od objave tumači brojnim 'Buljubašićima' koje bi se tamo moglo pronaći

Inicijativu predsjednika za objavu registra Predrag Fred Matić obrazlaže zahtjevom samih branitelja koji su tu ideju iznijeli Josipoviću tijekom kampanje. 'Svi su mu prilazili s tim zahtjevom. Znate kako je, nije branitelje briga što nemaju, nego su protiv onih koji nezasluženo imaju', objašnjava Matić.

Ukupan broj hrvatskih branitelja narastao je na gotovo pola milijuna, a zahtjevi za priznavanjem statusa pristizali su i desetak godina nakon završetka rata. Broj korisnika braniteljskih mirovina, kontinuirano raste, na što upozoravaju i stručnjaci Instituta za javne financije. Napuhane brojke u krizi su, ipak počele izazivati pozornost, pa bi štednja mogla srezati i 70.000 braniteljskih mirovina.

'Sada se nagoviješta da će doći da smanjivanja braniteljskih prava, na koji će invalidi morati pristati, što je nepravedno jer među njima ima vjerojatno i 20 posto onih kojima ta prava ne pripadaju. Kroz medije se puštaju probni baloni o rezanju povlaštenih mirovina za 15 do 20 posto, pa vjerujem da će do toga doći, a branitelji će, htjeli ili ne, morati pristati na smanjenje', izjavio je Matić za tportal.

Onaj tko preuzima odgovornost da se registar ne objavi, kaže Matić, preuzima i odgovornost za situaciju koju najbolje opisuje čuveni Rojsov poučak: Tko je jamio, jamio je.

'Registar ne žele objaviti da se ne bi vidjelo koliko tamo ima 'Buljubašića'. (Matić aludira na Radu Buljubašića, bivšeg zaposlenika HEP-a koji je tamo primao plaću, a radio u središnjici HDZ-a - op.a.) Problem je što su mnogi 'poletjeli' i uzeli braniteljski status zbog povlastica za automobile, a sad više ne mogu nazad. Uostalom, među braniteljima nije bila rijetkost čuti: idem u mirovinu, pa ću onda nešto raditi', podsjeća vukovarski branitelj Matić.

Za razliku od dijela braniteljskih udruga, predsjednikov savjetnik smatra da objavom registra ne bi došlo do sukoba između branitelja, nego bi nastao 'sukob između branitelja i ne-branitelja i razriješilo bi se tko ima stvarna prava'.

Pravdajući se brigom za osobne podatke, Vlada se zasad odupire Josipovićevom zahtjevu. No što će se dogoditi ukoliko se registar jednom ipak objavi? I kako će se njegovim izlaganjem javnosti razlučiti stvarni od lažnih branitelja? Predsjednikov savjetnik na to pitanje nudi antologijski odgovor: Neka institucije rade svoj posao.

'Ured Predsjednika ne planira nikakvo tijelo koje bi utvrđivalo tko su pravi, a tko lažni branitelji, nego želi ovom objavom registra u javnosti potaknuti institucije da rade svoj posao. Moramo promijeniti i zakonsku regulativu o tome kako se postupa s lažnim braniteljima,' zaključio je Matić.