ZAGREBAČKI BRANITELJI VUKOVARA

Registar objaviti, ali od toga nema koristi

23.03.2010 u 14:59

Bionic
Reading

Predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević u danas predstavljenom otvorenom pismu ministru branitelja Tomislavu Iviću od njega zahtijeva da dokine prijepore ili pristupi izradi zakona koji će omogućiti objavu registra branitelja, ali i objavu registra dezertera, ratnih profitera, svih povlaštenih mirovina, poput NOB-a, Hrvatske domovinske vojske, dužnosnika iz doba socijalizma, suradnika Udbe i SDS-a

Na današnjoj konferenciji za novinare Jašarević je među ostalim od ministra Ivića zatražio da se zauzme za opće društveno poštovanje Deklaracije o Domovinskom ratu, posebice kad je riječ o medijima, političkim strankama i tijelima državne vlasti.

Kritizirajući rad ministarstva, Jašarević je zatražio da se izradi i objavi strategija o hrvatskim braniteljima, njihovu zapošljavanju i stambenom zbrinjavanju te o traženju nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja.

Udruga od ministra traži i da se objavi "koje su udruge branitelja od nacionalnog značaja", vezano uz broj realnih, a ne virtualnih članova, i značenje njihovih projekata te da se u skladu s time provede i njihovo financiranje iz državnog proračuna.

Pozvao je sve hrvatske branitelje da osobno "traže reviziju svojeg statusa kako bi se napokon dokinulo prozivanje hrvatskog stradalnika Domovinskog rata kao krivca za teško stanje u gospodarstvu, vanjski i unutarnji dug, lošu žetvu i berbu te turističku sezonu".

Jašarević je rekao da će sebe samog prijaviti Ministarstvu branitelja kao lažnog branitelja i invalida. Istaknuo je da će prijaviti i savjetnika predsjednika Republike Predraga Matića, pri čemu se upitao kako je on stekao status brigadira i ostale povlastice poput 80-postotnog invaliditeta.

Osudio je istupe Predraga Matića i njegovo zauzimanje za objavu registra hrvatskih branitelja, pri čemu je ocijenio da je riječ o "gafu predsjednika Josipovića" zbog kojega bi Matić morao dati ostavku na dužnost njegova savjetnika.

Jašarević je istaknuo da objava registra hrvatskih branitelja neće donijeti ništa dobro Hrvatskoj, a upitao se je li istina da su branitelji i stradalnici rata najveći problem ove zemlje.