NEUSPJEŠNI IZBORI

Ni iz drugog pokušaja HRT nije dobio ravnatelja

22.03.2010 u 18:11

Bionic
Reading

Programsko vijeće HRT-a ni u drugom pokušaju nije izabralo glavnog ravnatelja kuće na Prisavlju i cijela priča oko izbora morat će se još jednom ponoviti.U pretposljednji krug ušli su v.d. ravnatelja Josip Popovac i direktor programa Hrvatskog radija Duško Radić koji su dobili po pet glasova. Kako Zakon kaže da ukoliko dva kandidata dobiju podjednak broj glasova natječaj se mora poništiti i raspisati novi

Grgić na Vijeću

Glasovanju je pristupilo svih deset vijećnikauključujući i dopredsjednika Vijeća Sinišu Grgića koji je, iako nijeprisustvovao 'preslušavanju' kandidata u petak, a ni danas, imao svogfavorita.

S obzirom na činjenicu da Sabor još uvijek nije imenovao jedanestog člana Vijeća koji bi barem omogućio da jedan kandidat sam uđe u završni krug, iako se to dogodilo u prvom pokušaju kad Veljko Jančić nije dobio potrebnih osam glasova, kao i na činjenicu da novi ravnatelj nije izabran iz drugog pokušaja Vijeće je odlučilo da će novi natječaj biti otvoren 15 dana, ali će se on raspisati tek nakon što Vijeće donese novu odluku o postupku izbora.

Drugim riječima to bi trebalo značiti da će Vijeće nastojati 'promijeniti' pravila igre odnosno pokušati postići konsenzus oko nekog kandidata.

'Morat ćemo pronaći nekakav model jer ovako očito ne ide', kazao je nakon svega predsjednik Vijeća Zvonko Milas. 

Prije nego li se pristupilo ubacivanju listića u kutije među vijećnicima se povela polemika trebaju li se povući na konzultacije, trebaju li biti javne i treba li se uopće ići na njih.

'Ne želim glasati automatizmom jer su šanse da na takav način izaberemo nekog male, a moramo snositi odgovornost ako nekog ne izaberemo', kazala je Marina Škrabalo.

Dopredsjednik Vijeća Milas smatrao je pak da 'nije kraj svijeta ako se nekog ne izabere jer stanje na HRT-u nije tako kaotično kakvim ga neki žele prikazati'.

Anja Šovagović koja je zajedno s Hašimom Bahtijarijem tražila da konzultacije budu javne cijelu raspravu oko glasovanja i konzultacija doživjela je kao sastanak u u HNK prije trideset godina.
'Na tom partijskom sastanku se odlučivalo tko će glumiti Hamleta', kazala je Šovagović na što ju je Milas upitao; 'Zar ste vi bili na tom sastanku?'

'Da, bila sam jer sam konkurirala za Ofeliju, a Hamleta je trebao tumačiti onaj tko je imao najduži partijski staž. Ovo je teški socijalizam koji me nervira. Nažalost ja ne vidim tko će se normalan javiti na natječaj pored ovakvog Vijeća', istaknula je Šovagović.

Kako se glasovalo

U prvom krugu najviše glasova dobio je JosipPopovac (5), Dušku Radiću pripala su dva, a po jedan su dobili JakovSedlar, Damir Šimunović i Goran Rotim. U drugom krugu Popovac jeponovno dobio pet glasova, Radić tri, Sedlar jedan, a jedan listić bioje nevažeći. U trećem krugu Popovac je ponovno dobio pet glasova, Radićčetiri, a Sedlar jedan. U četvrtom krugu Popovac i Radić su dobili popet glasova i tu je priča zaključena.

Kako je vrijeme odmicalo rasprava je postajala sve žustrija, a u jednom trenutku Želimir Mesarić podignuo je glas na Marinu Škrabalo da bi se nakon toga i ispričao. Bahtijari je potom od Damira Grubiše i Zvonka Milasa zatražio da javnosti pojasne što su prošlog četvrtaka radili u Banskim dvorima na razgovoru kod premijerke Jadranke Kosor.

Milas je potvrdio da je do susreta došlo i da se s premijerkom razgovaralo o stanju na HRT-u te joj se izložio način na koji misle doći do novog ravnatelja.

Grubiša je pak pročitao pismo koje uputio premijerki nakon sastanka nezadovoljan činjenicom da vijećnici nisu mogli kompromisom izabrati novog ravnatelja.

Nakon burne rasprave Vijeće je ipak odlučilo izbaciti novinare, a konzulatacije su povremeno napuštali, nezadovoljni raspravom koja se vodi, Anja Šovagović, Siniša Grgić i Ilija Rkman. Na koncu se ipak pristupilo već opisanom glasovanju iz kojeg nije nitko izašao kao pobjednik.