KERUM VELEPOSLANIKU

'Ima li štrajkova kod vas u Japanu?'

22.03.2010 u 16:49

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Željko Kerum u Banovini je primio japanskog veleposlanika Yoshija Tamuru koji mu je odmah čestitao na rođenje sina, na čemu mu se gradonačelnik zahvalio. Novorođena beba zvat će se Frane

Nakon toga se razgovaralo formalnije, i to ponajviše o ekonomskim i privrednim temama te o mogućnostima da se suradnja unaprijedi. Tamura je obišao poslovnu zonu Dugopolje i povoljno se izrazio o njoj te dodao da je upoznat s problemom i teškoćama japanskih tvrtki u pokušaju da investiraju u Hrvatskoj.

'Premda je relativno malo tržište, vaša zemlja je japanskim privrednicima interesantna kao ulaz u ovaj dio Europe, no redovito japanski investitori nailaze na zatvorenost tržišta i velike probleme s papirologijom i dokumentacijom', požalio se japanski veleposlanik.

Željko Kerum spremno je replicirao da dobro zna kako je to i da će grad Split sve učiniti u slučaju pojave projekta ili investicije da se ispoštuju svi rokovi i stvar realizira u sto dana. 'Ako treba, nasadit ćemo se na glavu, ali ćemo to riješiti', slikovito je u svom stilu zaključio prvi čovjek Splita.

Još je naglasio da ulazak u Europsku uniju neće riješiti hrvatske probleme. Pričao je i o propasti industrije u Splitu i Hrvatskoj u posljednja dva desetljeća i naglasio da se škver mora sačuvati. 'Po mojim saznanjima, drugi krug privatizacije neće uspjeti, država mora subvencionirati brodogradnju, ali uz dobru kontrolu, tada će se sačuvati radna mjesta i biti barem na nuli', zaključio je Kerum.

Govorilo se i o turizmu, a splitskog gradonačelnika zanimalo je kako se Japan nosi s krizom, posebno u automobilskoj industriji i kako je zemlja riješila problem nezaposlenih, a onda je zapitao veleposlanika:'Ima li štrajkova kod vas?' Tamura je strpljivo obrazložio japanski način funkcioniranja velikih tvrtki koje, osim automobila, proizvode veliki broj različitih proizvoda i prilagođavaju se trenutačnom stanju na tržištu. Iako je stopa nezaposlenosti pet posto, u Japanu to smatraju velikim problemom.

Na kraju su novinari splitskom gradonačelniku čestitali na prinovi u obitelji i postavili neizbježan upit o toj temi, ali on je nakon zahvale odlučno odbio komentirati dalje tu temu. 'Neke stvari su privatni život, svi mi imamo privatne živote i neka na tome ostane', rekao je splitski gradonačelnik.