ZA REFERENDUM U VUKOVARU

Protiv ćirilice sedam tisuća potpisa

22.03.2010 u 15:26

Bionic
Reading

Protiv ćirilice i srpskog pisma u službenoj uporabi u Vukovaru svoj je potpis na inicijativu za raspisivanje referenduma, koju je nedavno pokrenuo vukovarski HSP, dalo sedam tisuća građana

Upravo je to, sukladno gradskom Statutu, i više nego dovoljan broj potpisa da se pred Gradskim vijećem Vukovara pokrene referendum o pitanju službene uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma, priopćeno je na medijskoj konferenciji HSP-a u ponedjeljak u Vukovaru.

Za pokretanje referendumske procedure nužno je bilo prikupiti najmanje 20 posto potpisa ukupnog biračkog tijela, odnosno 6.600 potpisa, no pravaši su tu brojku premašili.

'Potpisi su sad postali obvezujući za Gradsko vijeće i oni moraju raspisati referendum o statusu ćirilice u Vukovaru', poručio je Petar Macut, dopredsjednik vukovarskog HSP-a

Na predstavljanju potpisa Vukovaraca bio je i HSP-ov predsjednik Danijel Srb istaknuvši da se od Gradskog vijeća Vukovara očekuje žurno ukidanje spornog članka Statuta grada.

'Oni ne smiju ignorirati 6.600 potpisa. Ako sporni stavak ne ukinu već u utorak, Gradsko vijeće će pasti. Na njima je odluka da ukinu taj stavak ili će u suprotnom izgubiti svaki legitimitet, pa bi izvanredni izbori bili jedini mogući izlaz', upozorio je Srb.
Ponosan je bio i na činjenicu po kojoj je, kako je ustvrdio, 'prvi put u Hrvatskoj jedan referendum doživio uspjeh što je dokaz da Vukovarci žele sami odlučivati o životu u gradu'.

Gradsko vijeće Vukovara, inače, zasjeda u utorak i na dnevnom redu, na prijedlog HSP-a Dr. Ante Starčevića, imaju upravo izmjene Statuta u dijelu koji se odnosi na uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Najave govore da će ih u tome poduprijeti koalicijski partneri iz HDZ-a.