POPLAVA U MOKOŠICI

'Nijagarini slapovi' kraj Dubrovnika

22.03.2010 u 15:25

Bionic
Reading

U dubrovačkom naselju Mokošica jutros je došlo do pucanja vodovodne cijevi velikog presjeka, zbog čega je u Vinogradarskoj ulici došlo do stvaranja pravog umjetnog jezera, a ulazna stubišta zgrada izgledala su poput Nijagarinih slapova. Stanari Vinogradske još su od jutra bez vode

Stanarima Vinogradske ulice ovo je već poznat scenarij, koji se opetovano ponavlja već godinama. Najgori slučaj dogodio se 2007. kada su zbog puknuća vodovodne cijevi gotovo u potpunosti uništena dva stana. Tada su na Jadransku magistralu koja se nalazi petnaestak metara ispod zgrada, zbog snažnog pritiska vode, na cestu letjele plinske boce, vrata, dijelovi zidova, obiteljski albumi.

Voda pod pritiskom jutros je podignula asfalt na parkiralištu za 10-ak centimetara te čak pomaknula s mjesta jedno ulazno stubište zgrade. Na svu sreću, kažu stanari, djelatnici vodovoda brzo su zatvorili vodu, pa ovaj put ipak nije prodrla u stanove.

Iz dubrovačkog vodovoda objašnjavaju da je uzrok svemu dotrajalost cijevi te ističu da bi se trebalo krenuti u kompletnu rekonstrukciju mreže na ovom području, no za takav projekt, naravno, nemaju novca.

Stanari kažu da im preostaje jedino moliti boga da se ne ponovi, iako su sigurni da je ovo samo još jedno pucanje cijevi u nizu. U strahu su da će, zbog čestog prodiranja vode pod velikim pritiskom, na kraju na Jadransku cestu otklizati i cijeli niz zgrada u kojima žive.