MEDIJSKA SLOBODA

HDZ urgirao zbog gostovanja Goldsteina na HR-u

16.01.2009 u 09:35

Bionic
Reading

Mario Harapin morat će objasniti svom uredniku Mislavu Togonalu stavove izrečene tijekom razgovora. Uredništvo radija zvao je čak i pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Mladen Lacković. Slušatelji prosvjedovali protiv izbora Goldsteina

Novinar Hrvatskoga radija Mario Harapin pretrpio je jučer uredničke pritiske jer je u emisiji o 17. obljetnici hrvatske nezavisnosti intervjuirao povjesničara Ivu Goldsteina, nakon što su slušatelji u eteru prosvjedovali 'što su doveli čovjeka koji ne voli Hrvatsku', piše Novi list

U jutarnju emisiju 'U mreži prvog' Harapin je pozvao predstojnika Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu Ivu Goldsteina. Objavio je i snimljene izjave bivših ministara vanjskih poslova Mate Granića i Tonina Picule, dužnosnika HDZ-a Andrije Hebranga i Marija Zubovića te predsjednika zagrebačke HVIDR-e Ivana Pandže. Rezimirajući povijest nezavisne Hrvatske, Goldstein, Granić i Picula iznijeli su sličnu ocjenu, prema kojoj se Hrvatska od međunarodnog priznanja nije dovoljno demokratizirala i gospodarski napredovala.

U drugom dijelu emisije, kada se imaju pravo javljati i slušatelji, četvoro njih osulo je paljbu po Harapinu jer intervjuira Goldsteina. 'Zašto taj Goldstein nama kroji kapu, zar ne vidi što rade u Izraelu?', podviknula je prva slušateljica, a Harapin ju je prekinuo.

'Čista je provokacija da u studio dovedete čovjeka koji 1992. nije bio sretan što je Hrvatska stvorena!', ljutio se drugi. 'Vi i vaši gosti obična ste blebetala!', dobacio je treći, dok je čevrti mudrovao da je 'prevlast ljevičarske cenzure u Hrvatskoj stvorila industriju pljuvanja koja je stvorila atmosferu beznađa' te da u Hrvatskoj vlada »potpuna cenzura protiv hrvatske opcije'.

Takve je istupe poslije emisije kratko je komentirao Goldstein.

– Premda na riječima podržavaju samostalnu i slobodnu Hrvatsku, ti ljudi svojim pristupom rade protiv njezinih temeljnih zasada jer slobodnu Hrvatsku ne vidim drukčije nego kao slobodnu zajednicu ravnopravnih građana, kazao je, ne želeći komentirati ima li antisemitizma u takvim ispadima.

Poslije emisije, Hrvatski je radio zvao čak i pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Mladen Lacković.
– Kao slušatelj i čovjek koji je 25 godina radio na radiju, nazvao sam kolegu i pitao tko je bio gost, ništa više. Zar više ne smijem ni pitati?, izjavio je.

Mislav Togonal, urednik kojega je Lacković nazvao, kazao nam je da ga je Lacković, 's kojim i osobno ima dobre odnose', obavijestio da su nezadovoljni slušatelji zvali čak i HDZ. Pojasnio je da ne smatra problemom što je Harapin pozvao Goldsteina, 'relevantnog i uglednog povjesničara', nego to što je ustvrdio da je Hrvatska kriva za spor sa Slovenijom.

– Ta teza jednostavno nije točna. Harapin ima pravo na mišljenje, ali ćemo ipak popiti kavu i sučeliti argumente. Možda se pokaže da ja nisam u pravu, kazao nam je Harapinov nadređeni urednik.