SAVJETNIK PREDSJEDNIKA:

'Registar branitelja stavit ćemo na internet'

21.03.2010 u 13:25

Bionic
Reading

'Za titulu živog junaka Domovinskog rata predložit ću Petra Stipetića, Tomislava Jakovljevića, Petra Bajana i Davora Jovića', kaže Predrag Fred Matić, umirovljeni brigadir HV-a, a danas savjetnik predsjednika za branitelje, u intervjuu za Večernji list

Njegovi su glavni ciljevi dok je na Pantovčaku, a s čim se slaže, navodi, i predsjednik Ivo Josipović, objava registra branitelja, postrojavanje ratnih brigada i uvođenje odličja Junak Domovinskog rata.

'Registar će biti prvi korak. Rekao sam predsjedniku da nisam sreo ni jednoga branitelja koji je protiv objave. Brojke su užasne, mi ne prihvaćamo da je pola milijuna ljudi ratovalo', ističe Fred Matić.

'Registar bi trebao biti dostupna javnosti na internetskim stranicama. Ako zakoni to ne omogućuju, ako ne valjaju, trebaju se mijenjati', kaže Matić i otkriva da je proteklih dana na s Pantovčaka u Banske dvore odaslan predsjednikov dopis o promjeni potrebnih zakona.

Zajednički cilj im je, navodi, i postrojavanje ratnih brigada, kada će naposljetku postati bjelodano 'tko je Hrvatsku branio s puškom u ruci, a tko u uredu'.

'Nema branitelja koji ne bi volio časno stati ispod zastave, doživjeti da ga postroji njegov zapovjednik. Tamo će se pokazati tko je branitelj, a tko nije. Koliko debeli obraz moraš imati da se tamo pojaviš, a nisi vidio rata! Tijekom predizborne kampanje Josipovića su branitelji opsjedali da postroji brigade. On ih ne može postrojiti, ali može pokrenuti takve inicijative', kaže Fred Matić u intervjuu za Večernji list i otkriva da će se to najvjerojatnije dogoditi dogodine, u prilici obilježavanja 20-godišnjice većine brigada.

Prema njemu, branitelji su spremni na smanjenje mirovina za 10-15 posto, ali su protiv toga da 'netko dirne u njihovu kunu dok tamo neki tip, direktor zračne luke, izjavljuje da kupuje auto za pola milijuna kuna i da je pritom uštedio jer ga je mogao nabaviti za milijun'.

'E, i taj u meni budi PTSP. Ne dopuštam da netko dira u prava branitelja dok postoje kvazimenadžeri i tzv. političke elite, generatori propasti, koji su se bogatili dok sam ja devet mjeseci dobivao batine po logorima', kaže Fred Matić i dodaje da bi se, dođe li do toga, žrtvovati trebali oni s višim primanjima, bez zadiranja u stopostotne invalide i obitelji poginulih branitelja.

Također, učinit će sve što je u njegovoj moći da se uvede odličje Junak Domovinskog rata. Od poginulih među odlikovanim će biti, navodi, Blago Zadro, Damir Tomljanović Gavran, Andrija Matijaš Pauk, Marko Babić i Predrag Matanović.

'Prijepore će izazvati prijedlozi živih junaka, ali i predsjednik i ja držimo da bi bilo lijepo da Hrvatska ima žive junake. Bude li se mene pitalo, mislim da tu titulu treba ponijeti 20 ljudi, uvrh glave', kaže predsjednikov savjetnik za Večernji list, koji će predložiti Petra Stipetića, Vukovarca Tomislava Jakovljevića, Petra Bajana, koji je prošao sva ratišta, i Davora Jovića, junaka 4. gardijske brigade.