POVJESNIČARI:

'Titu se ne bi sviđala kritika da je bio lijen'

Bionic
Reading

Gotovo 800 tisuća hrvatskih građana u petak navečer gledalo je prvu epizodu dokumentarno-igrane serije o Titu Antuna Vrdoljaka, piše Večernji list

Od gledatelja koji su u tom trenutku sjedili pred ekranima, njih čak 42 posto gledalo je uvodnu epizodu serije koja je dignula prašinu i prije emitiranja. To ipak nije najveći zabilježen udio gledanosti koji ponekad seže i do 60 posto, ali je zavidan rezultat za prvu epizodu.

Stručnjaci tvrde da u epizodi nismo vidjeli ništa misteriozno vezano uz Broza, kao što je najavljeno. Povjesničar Nikica Barić za Jutarnji list kaže da je prva epizoda bila zanimljiva i informativna. Prema njegovu mišljenju, nije bilo velikih kontroverzi.

'Očito će se ta pitanja pojaviti u kasnijim epizodama', kaže Barić. Dojmile su ga se uvodne snimke sprovoda i tuge koju su tada iskazivali brojni jugoslavenski građani.

'Na tim snimkama Jugoslavija, ispraćajući svoga vođu, ostavlja dojam snažne zemlje', kaže Barić. Povjesničar Vladimir Gaiger smatra da je početak dobar jer se sekvencama o pokopu otvara dobra rekapitulacija tog vremena.

'Izbjegao je stereotipe, a ispričane anegdote o Titu više su slikovite, nego što su tendenciozne. Tito bi vjerojatno bio zadovoljan, osim zajedljivih komentara - o Titovoj lijenosti ili slabom govorenju hrvatskog, koji su tu valjda zbog nekog balansa', kaže Geiger.

'Prvi dojam je zadovoljavajući, uz nadu da Vrdoljak neće previše nametati svoj svjetonazor', napominje. I povjesničar Tvrtko Jakovina, piše Jutarnji list smatra da bi serija bila hagiografija da nije bilo ta 2-3 upitna komentara. Za Jakovinu se radnja odvija presporo, pa ne zna hoće li se održati koncentracija za seriju od 12 sati.