GORILE O AKCIJI

'Nisam znao da je novinarka, prišla mi je s leđa'

20.03.2010 u 12:43

Bionic
Reading

Djelatnik na osiguranju premijerke Jadranke Kosor prilikom njenog jučerašnjeg posjeta Splitu, u trenutku postupanja prema novinarki Novog lista 'nije znao da se radi o novinarki budući mu je osoba prilazila s leđa', te - na temelju sada prikupljenih informacija - nisu utvrđene povrede pravila postupanja djelatnika, priopćio je danas načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec

U povodu jučerašnjeg incidenta u Splitu između djelatnika na osiguranju predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor i novinarke Novog lista, po nalogu Glavnog ravnatelja policije obavljeni su razgovori s novinarkom Sanjom Vukčević i djelatnicima iz Uprave za posebne poslove sigurnosti koji su sudjelovali u osiguranju, navodi se u priopćenju.

Iz izjave gospođe Vukčević vidljivo je kako je, u namjeri da fotografira predsjednicu Vlade RH, prišla s leđa djelatnicima na osiguranju i pokušala se neposredno približiti predsjednici Vlade.

'U tom trenutku jedan od djelatnika na osiguranju reagirao je sukladno pravilima struke i onemogućio neposredno približavanje štićenoj osobi. Važno je istaći kako, u trenutku postupanja, djelatnik na osiguranju nije znao da se radi o novinarki budući da mu je osoba prilazila s leđa', stoji u priopćenju.

Na temelju do sada prikupljenih informacija nisu utvrđene povrede pravila postupanja djelatnika Uprave za posebne poslove sigurnosti, navodi načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec .

U internetskom izdanju Novoga lista sinoć je navedeno kako je pripadnik osiguranja premijerke Jadranke Kosor na porinuću putničkog trajekta Novogradnja 515 u Brodosplitu novinarku i fotoreporterku Novoga lista Sanju Vukčević, dok je htjela objektivom 'uhvatiti' premijerku iz profila, 'zgrabio za ovratnik i fotografski aparat te ju u djeliću sekunde srušio na pod'.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) odmah sinoć po objavi te vijesti je priopćilo kako će detaljno provjeriti sve okolnosti incidenta u Splitu između novinarke Novog lista i djelatnika Uprave za posebne poslove sigurnosti MUP-a, te da će se, u slučaju propusta, primijeniti odgovarajuće stegovne mjere.

HND: bacanje novinarke na pod ne može se pravdati

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) smatra da se ne može opravdati zaštitarska intervencija zbog koje se novinarka Novog lista Sanja Vukčević našla na podu i žali što se nitko iz premijerkina osiguranja, Ravnateljstva policije ili Ureda predsjednice Vlade nije ispričao novinarki zbog tog incidenta, priopćeno je danas iz HND-a.

Prilikom jučerašnjeg posjeta predsjednice Vlade Jadranke Kosor splitskom brodogradilištu premijerkin je tjelohranitelj grubo oborio na pod novinarku Novog lista Sanju Vukčević koja je željela fotografirati rukovanje Jadranke Kosor s ljudima u brodogradilištu.

'Usprkos tome što je načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec jutros izvijestio javnost da na temelju do sada prikupljenih informacija nisu utvrđene povrede pravila postupanja djelatnika Uprave za posebne poslove sigurnosti, u HND-u smo sigurni da se nikako ne može opravdati i da ne može biti uobičajena takva zaštitarska intervencija zbog koje se novinarka - koja je inače zaštitarski pregledana na ulazu - našla na podu. Dapače, izuzetno smo zabrinuti tumačenjem po kojem bi, eto, takve intervencije prema novinarima mogle biti normalne.

Osobito žalimo što se nitko iz premijerkinog osiguranja, Ravnateljstva policije ili Ureda predsjednice Vlade nije novinarki Sanji Vukčević ispričao zbog ovog incidenta', kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka