KRUZER MAGNIFICA U DUBROVNIKU

Stigao ploveći div s više od tri tisuće putnika

19.03.2010 u 17:10

Bionic
Reading

U Dubrovnik je danas prvi put uplovio novoizgrađeni brod Magnifica talijanske tvrtke MSC. Ovaj div, dug gotovo 300, širok 35 i visok 60 metara, kumče je poznate filmske dive Sophie Loren, koja ga je u Hamburgu krstila šampanjcem pred nepunih mjesec dana. Nakon samo tisuću sati plovidbe Magnifica je stigla i u grad pod Srđem sa svojih tri tisuće putnika te oko tisuću članova posade

Div koji se gradio oko dvije godine, kako kaže njegov kapetan Giuliano Bossi, sigurno je jedan od najljepših brodova na svijetu. Gosti mogu uživati u svim sadržajima koje nude najluksuzniji hoteli, na raspolaganju imaju i bazen s pomičnim krovom, kuglane, kazalište, multipleks dvorane za 4D filmske projekcije, sobe za biljar, luksuzne dućane, salone za uljepšavanje. No to je samo djelić sadržaja koje Magnifica nudi na svojih trinaest paluba, ističe Rossi.

Magnifica je danas u Dubrovnik dovela oko 3.100 gostiju, a s pristajanjima u grušku luku nastavit će svakog petka, sve do ljeta 2012.

'Short pass' i dalje izaziva glavobolje

Iako je bilo najavljeno da će se tzv. 'odobrenje za kretanje' ukinuti, to još nije slučaj. Riječ je o uredbi zbog koje članovi posade iz država izvan Europske unije moraju plaćati 17 eura ako žele zakoračiti na hrvatsko tlo. Problem je to na koji lučke uprave i ostali subjekti u kruzer turizmu nadležne upozoravaju već godinama. Zapovjednik posade Ilija Šutalo ističe da smo jedini u Europi koji posadama naplaćaju odobrenje za kretanje. Zbog toga bismo mogli imati milijunske gubitke, jer su neke veće kruzer kompanije već najavile kako bi zbog naplate u 2011. mogle zaobići naše luke.

Primjerice, od 993 člana posade MSC Magnifice njih 616 treba dozvolu za izlazak, jer su iz država izvan EU-a. Na današnjem uplovljavanju tek njih pet uplatilo je odobrenje za kretanje, a važno je spomenuti kako upravo posada broda često potroši više od putnika koje dovede na  destinaciju.