PRKAČIN NAPALA VIJEĆE HRT-A

'Skompali ste se s Popovcem i on će biti ravnatelj'

19.03.2010 u 14:38

Bionic
Reading

Programsko vijeće HRT-a obavilo je danas prvu rundu razgovora s kandidatima koji su se prijavili za mjesto glavnog ravnatelja te kuće

Razgovarali su s devet (Emil Čić, Branko Debeljak, Branimir Ježić, Nikola Kristić, Marko Malnar, Nada Prkačin, Vjekoslav Krsnik i Ivan Salečić) od 19 kandidata, a po prvi put kompletni intervjui su snimani da bi dio vijećnika koji im nije prisustvovao mogao vidjeti što su potencijalni nasljednici Vanje Sutlića izložili kao četverogodišnju viziju kuće na Prisavlju.

'Preslušavanje' potencijalnih ravnatelja prošlo je kao na tekućoj traci, posebno s onima koji su se ponovno prijavili na natječaj, a i neki od njih, svjesni činjenice da nemaju ništa novo za reći, čak nisu iskoristili deset minuta, koliko su imali za prezentaciju svog programa.

Za nova lica uglavnom je bilo rezervirano tek po nekoliko pitanja vijećnika, a za neke nijedno. Najviše interesa vijećnici su pokazali za promišljanja Ivana Salečića i Marka Malnara koji su se jedini zadržali više od dvadeset minuta na intervjuu.

Najzanimljivije iz predstavljanja kandidata

Popovac i Jančić u ponedjeljak

Što kandidati imaju za reći,slušali su vijećnici Želimir Mesarić, Marina Škrabalo, Ilija Rkman,Sanja Modrić, Hašim Bahtijari i predsjednik Vijeća Zvonko Milas. Spredstavljanja kandidatura izostali su Anja Šovagović, Dragan Crnogorac,Siniša Grgić i Damir Grubiša. U ponedjeljak će svoju viziju HRT-apredstaviti: Jozo Rajkovača, Duško Radić, Zoran Kalinić, MarijoKraljević, Damir Šimunović, Goran Rotim, Vesna Dubovečak, Jakov Sedlar,Goran Radoš, Veljko Jančić i Josip Popovac. Istoga dana trebao bi biti i izabran novi šef svih šefova.

Emil Čić

U svom se izlaganju više fokusirao na programsku shemu, i to prvenstveno Radija, a manje na goruće probleme HRT-a koje pod hitno treba riješiti. Doduše, za taj dio Čić je naglasio da nema ispred sebe relevantne podatke da bi mogao razgovarati o tome.

Branko Debeljak

Smatra da HRT treba vratiti na popis ustanova koje su dužne dati javnosti na uvid svoje financijsko poslovanje i ukinuti zabranu prema kojoj zaposlenici ne mogu davati intervjue.

Branimir Ježić

Predložio je da HRT dijelom prijeđe na tematske kanale, što digitalizacija danas omogućuje. HRT vidi kao najjaču kuću u regiji. Uveo bi posebne emisije za civilne građanske udruge, a posebnu pažnju posvetio bi braniteljima.

Nikola Kristić

Repetitio est mater studiorum. Tom latinskom izrekom započeo je novinar HRT-a prezentaciju programa koji je naslovio 'Gospodar si riječi koju si izrekao', u kojoj je manje-više ponovio ono što je govorio prije nešto više od mjesec dana, kada se također prijavio na natječaj.

Marko Malnar

'Proteklih godina planirali su se prihodi za koje se u startu znalo da se ne mogu ostvariti, a uštede se mogu ostvariti u procesu proizvodnje, ali za to bi trebalo uvesti kontrole. '

Nada Prkačin

Osebujna novinarka HRT-a složila je svoju prezentaciju poput eseja u srednjoj školi, a u njemu je, između ostalog, napisala: 'Materijalne rupe treba začepiti jer jednima curi med i mlijeko, a drugima korozija. Budem li ja ravnateljica, a čuda se rijetko događaju, puno toga će se promijeniti.' Upitana što to ne valja na Prisavlju, Prkačin je istaknula 'da se već zna da će v.d. ravnatelja Josip Popovac biti izabran za novog glavnog ravnatelja, baš kao što se znalo dva tjedna prije nego li je postao v.d. da će to postati jer se skompao s vijećnicima'.

Ivan Salečić

'Ravnatelj se ne može upletati u uređivanje programa, a svoju poziciju vidim kao osobu koja radi balans između medijske financijske i organizacijske dimenzije kuće.'

Vjekoslav Krsnik

Najavio je smanjenje broja savjetnika, ali bi formirao savjetodavno tijelo od pretplatnika koje bi kontroliralo njegov rad.