IAKO JE PREDLOŽEN 10 PUTA

Bandić bez Medalje Vukovara

17.03.2010 u 16:37

Bionic
Reading

Ni 10 nominacija za Medalju grada Vukovara nije pomoglo zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću da se nađe među dobitnicima vukovarskih gradskih priznanja za Dan grada, 3. svibnja

Na službenim stranicama Grada Vukovara objavljen je poziv za iduću sjednicu Gradskog vijeća, koja će biti održana u utorak i na kojoj bi se trebalo i raspravljati o osobama, ustanovama i institucija koje su na poseban način zadužile Vukovarce i kojima bi trebala biti uručena gradska priznanja. Iako je Milan Bandić za priznanje predložen od 10 različitih udruga i sportskih klubova, nijedan od tih prijedloga povjerenstvo nije uzet u razmatranje.

Za Medalju grada Vukovara nesuđenog trećeg hrvatskog predsjednika predložili su redom: HNK Radnički iz Borova naselja, vukovarsko-srijemska i vukovarska podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Centar za istraživanje ratnih zločina, Slavonska udruga Hercegovaca, Boćarski klub Borovo, Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata – Klub branitelja i dragovoljaca Trpinjska cesta 1991, Udruga umirovljenika MUP-a vukovarskih branitelja Domovinskog rata, Udruga utemeljitelja HDZ-a Vukovar 1990 i Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

U zasluge mu se pripisuje financiranje raznih projekata u Vukovaru, no Odboru za dodjelu javnih priznanja to nije bio dovoljan argument. Pred Gradskim vijećem Vukovara naći će se i prijedlog o dodjeli Nagrade za životno djelo ratnoj i aktualnoj ravnateljici vukovarske Opće bolnice Vesni Bosanac koju je za to veliko priznanje predložila vukovarska podružnica Hrvatskog liječničkog zbora.

I tu je bilo zanimljivih prijedloga, pa je tako saborskog zastupnika i predsjednika vukovarskog HDZ-a za isto priznanje predložila Udruga stanara grada Vukovara. Mlinarić je sam odbio takav prijedlog poručivši povjerenstvu da 'nije bio upoznat s prijedlogom Udruge stanara' te da 'ne želi biti kandidat za dodjelu javnog priznanja, jer je još uvijek politički aktivan i ne želi da se takav prijedlog politički zlorabi'.

Osim Milana Bandića, Medalju grada Vukovara neće dobiti ni televizijski voditelj Branko Uvodić kojeg je za to priznanje predložio Gradski muzej Vukovar. Prijedlog je obrazložen Uvodićevom 'poticanju obnove i razvoja tradicijske kulturne baštine Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije te medijskoj promidžbi grada'.