OSJEČKI SIVI DOM

Ministarstvo zdravstva nije pronašlo alkohol i drogu

17.03.2010 u 16:23

Bionic
Reading

Izvanredna inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u osječkom Domu za odgoj djece i mladeži nije pronašla nikakve nepravilnosti o kojima su pisali mediji početkom mjeseca. Ministarstvo je tako odbacilo optužbe da su u Domu štićenicima dostupni droga i alkohol te da se neke maloljetne štićenice prostituiraju, što uprava, navodno, prešutno dopušta

'Inspekcijskim nadzorom nisu utvrđeni propusti u radu stručnih radnika, a skrb o korisnicima je primjerena i u skladu s potrebama korisnika', izvijestila nas je glasnogovornica Ministarstva zdravstva Zora Lažeta. Inspekcija je provedena u tri dana, od 1. do 3. ožujka, nakon napisa u Jutarnjem listu koji je iznio ispovijest jedne štićenice i njezina oca o upotrebi droge i alkohola te prostituciji maloljetnica. Potresna priča oca i djevojčice u trećem mjesecu trudnoće, koja tvrdi da je zatrudnjela u domu, optužuje Dom za odgoj djece i mladeži kao 'ustanovu alkohola, droge, nasilja i seksa'. Isti list je i sredinom prošle godine iznio priče nekoliko štićenica koje su tvrdile da su žrtve organizirane prostitucije.

Istovremeno, početkom mjeseca, nadzor u ustanovi provela je i osječka policija što nam je ranije potvrdila i ravnateljica ustanove Jasminka Dević. U PU Osječko-baranjskoj kažu da je nadzor izvršen na zahtjev osječkog Općinskog državnog odvjetništva gdje međutim prema zakonu ne smiju odavati nikakve informacije. 'Bez obzira na to postoji li ili ne postoji predmet, ne smijemo davati takve informacije za javnost, jer se radi o maloljetnicima', objasnio je glasnogovornik Damir Livaja.

Glasnogovornica Ministarstva zdravstva Lažeta tvrdi da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je 'bitno pojačana kontrola i nadzor odgajatelja pri svakom ulasku korisnika u Dom radi sprečavanja unošenja alkohola i opijata, a kontinuirano se korisnici upućuju u Centar za prevenciju ovisnosti radi testiranja na droge. Također je osiguran kontinuirani nadzor korisnika tijekom noći, koji provode odgajatelji Doma'.