Hrvatska OPET PORASLA NEZAPOSLENOST

Brojka 317.625 ne brine Popijača

Iako je Hrvatski zavod za zapošljavanje danas objavio brojku od 317.625 nezaposlenih u veljači, ministar gospodarstva Đuro Popijač, čini se, nije pretjerano zabrinut. Dapače, da sve nije tako crno, Popijaču pokazuju neke druge brojke

'Ako me pitate je li to težak podatak, jest. Toga smo svjesni i od toga ne bježimo. To je definitivno posljedica prelijevanja krize koja zahvaća i hrvatsko gospodarstvo. Mislim da su razlozi za tako veliku nezaposlenost iza nas. Tvrtke su iskoristile mehanizam otpuštanja radnika i mislim da je to pri kraju', samouvjereno je ministar gospodarstva Đuro Popijač odgovorio na pitanje brine li ga nova crna statistika HZZ-a.

Dapače, Popijač se pohvalio nekim drugim podacima koji su očito izrodili optimizam. 'Treba reći da ohrabruje činjenica da smo u veljači imali 50 posto veći ulazak ljudi iz HZZ-a u svijet rada. Negdje oko sedam i pol tisuća, što je za dvije i pol tisuće više nego u siječnju, ali i za 700 više novozaposlenih nego u istom mjesecu prošle godine. Ako se taj trend povećanja zaposlenosti iz HZZ-a nastavi, možemo očekivati da se u određenom momentu, i to skoro, izjednači broj izlazaka i ulazaka s tržišta rada', rekao je Popijač.

Novinari su ministra upitali i hoće li biti sankcija za ona javna poduzeća koja nisu poslušala Vladu i smanjila sumu plaća. 'Sasvim je sigurno da predsjednici uprava i svi oni koji trebaju provoditi zaključke Vlade moraju snositi određene posljedice', kratak je bio Popijač.

Upitan što se krije u njegovom pismu Bruxellesu u kojem se spominje i mogućnost stečajeva škverova, ministar Popijač kaže: 'To je redovna i normalna komunikacija koja je svakodnevna pa je tako dano i dodatno pojašnjenje što je bilo kada se ranije govorilo o mogućim scenarijima nakon natječaja. Znamo da smo u drugom krugu privatizacije koji je maksimalno pripremljen i moje kalkulacije bi sada bile nekorektne.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još