ŽUPAN ODGOVARA MINISTRU

'Molim Šukera da nas ostavi na miru!'

17.03.2010 u 14:15

Bionic
Reading

'Molim gospodina Ivana Šukera da pusti na miru ne samo Varaždinsku županiju, nego i sve druge županije i župane, kao i gradonačelnike i načelnike. Neka slobodno u njima prati zakonitost rada, što mora jer to mu je posao, da mu se ne bi ponovio slučaj Požeško-slavonske županije, ali neka decentralizacijom jedinicama lokalne samouprave napokon omogući izravno upravljanje sredstvima koja građani zarađuju na njihovom području, a na dobrobit svojih sredina i građana'

Nama u Varaždinskoj županiji je obrazovanje prioritet. Stoga smo ušli u JPP, a rezultat su 32 izgrađena i dograđena školska objekta zahvaljujući kojima sva djeca idu u jednosmjensku nastavu. Svi ti školski objekti su nas koštali, ali manje nego jedna dvorana što ih je država za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva zajedno s gradovima gradila po JPP-u.

Zahvaljujući tim novim objektima i dobro usmjerenom obrazovanju, udio mladih među nezaposlenima u Varaždinskoj županiji je 24 posto, i to je najmanje u zemlji. Istovremeno, ima županija gdje je njihov udio 39 posto. Osim toga, škole u Varaždinskoj županiji imaju najmanje neopravdanih sati, čak deset puta manje od škola u Šibensko-kninskoj županiji. I to je sigurno posljedica JPP-a, ustvrdio je Štromar.

Poručio je to varaždinski župan Predrag Štromar ministru financija koji je u nedjelju kritizirao zahtjev koalicije za većom decentralizacijom zemlje, pri čemu je naglasio da je Čačić ostavio Varaždinsku županiju poprilično zaduženu i, da nema državne kontrole, pitanje je što bi bilo.

'Tvrdim da reakcija ministra Šukera nije utemeljena jer Varaždinska županija nije prezadužena. Zaduženost je kao pojam regulirana zakonom te iznosi 20 posto izvornih prihoda proračuna jedinica lokalne samouprave. A ona je kod nas čak 30 posto ispod praga zaduženosti, po čemu je Varaždinska županija jedna od manje zaduženih, u što sam se uvjerio tijekom sastanka koji je organizirao ministar Pankretić, gdje je većina župana rekla da se uopće ne mogu zaduživati jer su došli do tog praga ili su ga već prešli', ustvrdio je Štromar, priznajući da je trenutni manjak u županijskom proračunu 11 milijuna kuna, ali je u trenutku preuzimanja vlasti bio i veći.

Varaždinski župan osvrnuo se i na velike financijske obaveze Varaždinske županije zbog izgradnje školskih objekata u sklopu javno-privatnog partnerstva, koje se kreću oko 800 milijuna kuna idućih 20 do 30 godina.

'Ako je ministar pod zaduženjem mislio na javno-privatno partnerstvo, tu zaduženje ne postoji. Prema zakonu o proračunu, radi se o obavezama, a ne dugu. Dakle, sve što se radilo po JPP-u ne ulazi pod dug države, a ni međunarodne financijske institucije ne računaju te obaveze kao dug ili zaduženost te nisu ni u izvještajima upućenim stranim financijskim institucijama', ustvrdio je Štromar.

Uz to, kako je dodao, nalaz državne revizije je utvrdio da su obaveze Varaždinske županije za JPP otprilike 20 posto izvornih prihoda proračuna, a u vrijeme sklapanja ugovora zakonsko ograničenje je bilo 35 posto, a sada je 25 posto.