Hrvatska NAŠIH RUKU DJELO

Pogledajte novu hrvatsku jurišnu pušku!

Na strelištu Vrapčanski potok danas je novinarima i stranim vojnim izaslanicima predstavljena hrvatska jurišna puška VHS hrvatske proizvodnje kojom se počela opremati Hrvatska vojska

Predstavljena je VHS-K (kratka) i VHS-D (duga) inačica nove hrvatske jurišne puške kalibra 5,56 milimetara NATO kalibra koju proizvodi ozaljska firma HS Produkt.

Kako je rekao voditelj montaže HS Produkta Hrvoje Japunčić, riječ je o modernom jednostavnom i laganom oružju koje je u potpunosti u skladu sa

standardima NATO-a.

Dosad je Hrvatskoj vojsci isporučeno 200 komada tih pušaka od ugovorom naručenih 1000, a očekuje se da će preostalih 800 biti isporučeno u prvoj polovici ove godine.

Cijena puške je oko 10.700 kuna po kompletu, a planirana je i daljnja suradnja s Ministarstvom obrane na navedenom projektu.

Japunčić je predstavio i prototip bacača granata kalibra 40 milimetara koji je trenutno u fazi ispitivanja i testiranja i koji bi se mogao nadograditi uz VHS pušku.

Nazočni novinari i strani vojni izaslanici mogli su potom i osobno isprobati VHS-D pušku.

Pri pucanju puška nema jak trzaj, precizna je i ne stvara veliku buku, a za strane vojne izaslanike, njih dvadesetak, organizirano je i prigodno natjecanje u streljaštvu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još