Hrvatska BROJE SE DANI

SDP i oporba razvlašćuju Bandića

Deseteročlana Skupština Zagrebačkog holdinga (ZGH) mogla bi već ovog tjedna smijeniti Nadzorni odbor iz prošlog saziva gradske vlasti, u kojem su gotovo sve osobe odane gradonačelniku Milanu Bandiću, i imenovati svoj NO

Uprava treba smanjiti plaće

Skupština Holdinga, potaknuta oštrim kritikama javnosti nakon objave plaća čelnih ljudi ZGH-a, dala je naputak Upravi tvrtke da sama predloži mjere za smanjenje plaća. Protiv toga bili su jedino članovi Skupštine Darinko Kosor i Velimir Srića. 'Nije problem u plaćama nego u tome što je Uprava prevelika i što savjetnike koji u Holdingu služe samo za ukras treba otpustiti. No, iluzorno je očekivati da bi netko vodio poduzeće od 12.000 zaposlenih za 10 ili 15 tisuća kuna', smatra Kosor.

Kako je neslužbeno doznao Business.hr, za razrješenje višemjesečne dileme koja je skupština legalna - proširena u kojoj se nalaze zastupnici pozicije i opozicije ili ona čiji je jedini član gradonačelnik Bandić - čeka se presuda Ustavnog suda o istovrsnom slučaju u Belom Manastiru, koja bi mogla stići svaki čas, a navodno ide u korist proširenog saziva.

Naime, u Belom Manastiru je Trgovački sud poništio proširenje skupštine trgovačkog društva ustvrdivši kako samo gradonačelnik zastupa grad. Sud je ustvrdio kako mišljenje Ministarstva uprave da gradsko vijeće ima pravo imenovati skupštinu društva nije obvezujuće.

Na isto se mišljenje poziva i zagrebačka Gradska skupština, koja je u listopadu 2009. proširila Skupštinu Holdinga i oduzela moć njezinom jedinom članu, gradonačelniku Bandiću. Premda mu je ostalo mjesto predsjedavajućeg, Bandić proširenu Skupštinu ne priznaje zbog čega se također za pomoć obratio Ustavnom sudu.

Članovi Skupštine ZGH većinom se slažu da bi barem dio novog NO-a tvrtke trebali činiti i stručnjaci. Nakon imenovanja novog NO-a, svi članovi Uprave trebali bi dati svoje mandate na raspolaganje. Najavljuje se smanjivanje Uprave na tri ili pet članova, a vrlo je upitan ostanak sadašnjeg predsjednika Ive Čovića.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još