HSP PRIJETI SRPSKOM PREDSJEDNIKU

'Ako dođe, Tadić će upamtiti posjet Vukovaru!'

16.03.2010 u 12:38

Bionic
Reading

Politika Borisa Tadića je protuhrvatska i odlučno se protivimo njegovu mogućem dolasku u Vukovar, oštro su u utorak iz vukovarskog HSP-a poručili gradonačelniku Željku Sabi, koji je nedavno istaknuo kandidaturu Vukovara za susret predsjednika Hrvatske i Srbije, Ive Josipovića i Borisa Tadića

Pravaši su srbijanskom predsjedniku Tadiću poručili da je nepoželjan u Vukovaru te najavili moguće prosvjede ako se i ostvari nakana susreta dvojice državnika.

'Tadić može ići u Zagreb i na Pantovčaku se sastati s kim hoće, ali u Vukovar i na Ovčaru mogu doći samo oni koji poštuju narod čije su žrtve tamo ubijene. Potrudit ćemo se da Tadić zapamti posjet Vukovaru ako uopće i dođe. Da sam na njegovom mjestu, ne bih dolazio', poručio je Petar Macut, dopredsjednik vukovarskih pravaša te podsjetio na to kako je nedavno u Srbiji pokrenuta i inicijativa da se u Hrvatskoj zabrani proslavljanje Dana pobjede, 5. kolovoza. Osudili su i Tadićevu izjavu da bi 'bilo loše da se generala Antu Gotovinu oslobodi zbog nedostatka dokaza'.

'Gradonačelnik Sabo izrekao je notornu laž kad je rekao da Vukovar živi u ozračju tolerancije. Prava je istina da se Hrvati i Srbi tek podnose', upozorio je Macut.

Želju gradonačelnika Sabe da u gradu kojem je na čelu ugosti dvojicu predsjednika – Josipovića i Tadića, nisu s prevelikim oduševljenjem prihvatili ni u braniteljskim i stradalničkim udrugama. Za razliku kod političara, koji razmišljaju u stilu 'Da, ali…' i poput čelnika vukovarskog HDZ-a Petra Mlinarića poručuju Tadiću da posjeti Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata i Ovčaru te pomogne u traženju nestalih osoba, branitelji su prilično jasni. Smatraju da Vukovar ne bi bio dobar izbor za susret dvojice predsjednika, pa Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, ne prihvaća dolazak Tadića u Vukovar.

'Da su nam željeli pomoći u traženju nestalih, već bi to uradili i zato ne očekujem nikakvu Tadićevu pomoć u tom procesu', ukazuje Rehak.

Iz Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja još su odlučniji i po njima 'o posjetu predsjednika Srbije Vukovaru nema se što pričati dok se ne riješe sva pitanja nestalih osoba'.

'Vukovar jednostavno nije mjesto za nekakvo mirenje', odlučan je Igor Gavrić, predsjednik udruge. Na kraju, takav stav dijele i predstavnici drugih udruga, pa je pred političarima, ali i državnim protokolima, još dalek put do ugovaranja susreta Ive Josipovića i Borisa Tadića u Vukovaru.