SLOVENSKI VELEPOSLANIK U RH

Hrvatska i Slovenija kao u braku

15.01.2009 u 15:47

Bionic
Reading

Normalno je da susjedi katkad imaju malo složenije odnose kao što je to i u braku, ali sve treba rješavati otvorenim razgovorima, pregovorima i dogovorima, rekao je u četvrtak u Zagrebu slovenski veleposlanik u RH Milan Orožen Adamič na božićnom i novogodišnjem primanju za predstavnike diplomatskog zbora akreditirane u RH kod predsjednika Republike Stjepana Mesića.

'Nije najbolje da se to radi preko medija, jer se ni bračni, osobni problemi ne rješavaju na ulici. Prvo moramo sve riješiti međusobno, pa će poslije ići lakše', rekao je Orožen Adamič u izjavi za novinare nakon službenog dijela prijama.

Slovenski veleposlanik izrazio je optimizam i uvjerenost da će doći do napretka između Slovenije i Hrvatske ustvrdivši kako se sve strane nadaju da će se postići poboljšanje u pregovorima oko rješavanja bilateralnih i multilateralnih pitanja.

'Nadam se da ćemo ubuduće imati dosta pozitivnih zajedničkih koraka u rješavanju problema koji su zajednički, u teškim gospodarskim vremenima, dok smo suočeni s krizom oko plina i sličnih problema', kazao je diplomatski predstavnik Slovenije.

Na pitanje ima li Slovenija volje riješiti problem s Hrvatskom, Orožen Adamič rekao je kako može 'potvrditi svim srcem' da Slovenija cijelo vrijeme želi riješiti problem.
Na pitanje je li dakle problem u Hrvatskoj, slovenski veleposlanik je odgovorio kako to nije rekao.

'Bilo bi nepošteno to reći. Nije problem u jednoj ili u drugoj strani, ali treba razgovarati i dogovarati, to je normalan proces u kojem nema ništa neobično', kazao je Orožen Adamič.

Na pitanje da prokomentira svoje osjećaje na današnji dan, 17 godina od međunarodnog priznanja Hrvatske, koju je među prvima priznala upravo Slovenija, veleposlanik je kazao kako su dvije zemlje na put samostalnosti krenule 'rukom u ruci' zajednički planirajući sve što se tada događalo.

Slovenija je, po riječima svojeg veleposlanika u Hrvatskoj, prošla sretnije, jer je stanje u Hrvatskoj bilo složenije i teže.

'Cijelo vrijeme smo pomagali Hrvatskoj u doba Domovinskog rata, a i danas gledamo na Hrvatsku kao na jednu od nama najbližih zemalja, susjeda', kazao je slovenski veleposlanik.

Napomenuo je kako su dvije države bile blisko povezane kroz povijest i podsjetio kako od ukupno 2 milijuna Slovenaca, njih milijun svake godine dolazi u Hrvatsku kao turisti.

'Ne postoji veća povezanost, ali to ne znači da ne treba razgovarati o problemima i rješavati ih', ustvrdio je Orožen Adamič i izrazio nadu u što skorije postizanje rješenja svih problema.

'Ne treba ići za tim što će Slovenija i Hrvatska jedna drugoj učiniti, nego što možemo zajedno učiniti', zaključio je slovenski veleposlanik u Hrvatskoj u izjavi za novinare nakon božićnog i novogodišnjeg prijama za predstavnike diplomatskog zbora akreditirane u Hrvatskoj.