Hrvatska ADEMI NAJAVLJUJE TUŽBE

Jarnjak, Domazet i Markač lažno su svjedočili

Iako je oslobođen svih optužbi, pravnički izvori upućeni u taj slučaj tvrde da Ademi neće dobiti pravu satisfakciju ako se s odgovornošću ne suoči Davor Domazet, koji je imao stvarnu zapovjednu ulogu u operaciji Medački džep

Nakon što je prije nekoliko dana general Rahim Ademi i na Vrhovnom sudu oslobođen svih optužbi za zločine počinjene u Medačkom džepu, on namjerava tužiti više vojnih dužnosnika koji su ga, kako je uvjeren, lažnim svjedočenjima htjeli za te zločine optužiti, piše Nacional

Kaznena odgovornost

Za Novi list Ademi je pak rekao kako su protiv njega lažno su svjedočili Davor Domazet Lošo, bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak i Mladen Markač. 'Tvrdili su da sam ja zapovijedao zbornim područjem Gospić, a da su mi Norac i Markač, tada zapovjednik specijalne policije, bili podređeni. Također, lažno su svjedočile i danas djelatne vojne osobe i to brigadni general Franjo Tomičić te brigadir Zvonko Brajković, brigadir Svetko Šare, brigadir Linić i drugi nižeg ranga. Tu je postojao i jedan eskadron smrti, kako sam ga ja nazvao, ljudi koji su prijetili svjedocima, tražili da lažno svjedoče, obilazili ih. Treba protiv svih njih pokrenuti kaznene postupke i kazniti ih. Nadam se da će se to sada i učiniti jer je presuda pravomoćna, a time je i službeno dokazano da su lažno svjedočili', kazao je Ademi.

Tvrdi se da će Ademi zbog krivokletstva podnijeti kaznenu prijavu protiv brigadnog generala Frane Tomičića, brigadira Zvonka Brajkovića i umirovljenog pukovnika Svetka Šare. Svi su oni, prema Ademijevu uvjerenju, namjerno lažno svjedočili kako bi Ademi, a ne zaista odgovorne osobe, bio osuđen za zločine u Medačkom džepu.

Spomenuta tri vojna dužnosnika tijekom 2007. dali su svoje iskaze koji nisu išli u prilog Ademiju, ali su oni navodno bili potpuno suprotni onomu što su sva trojica 2001. izjavili zagrebačkoj policiji, koja je tada radila na tom slučaju.

To je doznao i Ademi, pa je odlučio pripremiti kaznenu prijavu. Optužnica je generala Mirka Norca i Ademija teretila za ratni zločin počinjen u Medačkom džepu u rujna 1993., kad su u akciji oslobađanja toga područja ubijena 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika.

Ademi je oslobođen optužbi, dok je Norcu zatvorska kazna smanjena sa 7 na 6 godina. Tijekom suđenja obrana generala Ademija tvrdila je kako je u Medačkom džepu postojala dvostruka linija zapovijedanja, te da Ademi u zapovijedanju nije sudjelovao.

Iako je oslobođen svih optužbi, pravnički izvori upućeni u taj slučaj tvrde da Ademi neće dobiti pravu satisfakciju ako se s odgovornošću ne suoči Davor Domazet, koji je imao stvarnu zapovjednu ulogu u operaciji Medački džep, i to u ime načelnika Glavnoga stožera generala Janka Bobetka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još