SUD ODLUČIO

Radnici uz pivo proslavili legalnost štrajka

15.03.2010 u 16:06

Bionic
Reading

Radnici Osječke pivovare osamnaesti dan štrajka proslavili su pijući vlastito pivo. Nakon tužbe uprave, osječki Općinski sud proglasio je njihov štrajk legitimnim pravom borbe za ostvarivanje radničkih prava

Odluka je potvrdila pravo radnika da kamionima blokiraju sve kolne izlaze iz tvrtke. U srijedu će biti održan novi sastanak s direktorom i većinskim vlasnikom Ivanom Komakom. 'Sa štrajkom stajemo tek kada potpišemo kolektivni ugovor koji će nam garantirati prava u skladu s prijašnjim dogovorom s Komakom', rekao je Bruno Horvat, voditelj osječko-baranjskog ureda HUS-a.

Komak je medijima danas izjavio da nema nikakvih komentara osim što radnike poziva da počnu raditi. 'Raditi se mora, jer odakle ćemo inače isplatiti plaće', ustvrdio je. Radnici su se protiv njega pobunili nakon što im je krajem veljače plaća smanjena za trećinu. 'Smanjuje nam plaće, cijene rastu, a tvrtka posluje s dobiti. Na to ne pristajemo. Više nema nikakvih ustupaka', ogorčen je Darko Andrašek, predsjednik radničkog vijeća tvrtke.

Andrašek je dodao da će radnici, ako postignu ili ne postignu dogovor s Komakom, bitku nastaviti i oko spornog vlasništva nad dionicama tvrtke. 'To je krucijalno pitanje. Mi štitimo državnu imovinu', poručio je Andrašek. Iz HFP-a je ranije poručeno da će sudom tražiti povrat 10.600 dionica, što je 48 posto vlasničkog udjela u Osječkoj pivovari. Te dionice sada drži Komak, koji je većinski vlasnik tvrtke.

Radnici su pristali jedino na to da u tvrtki radi knjigovodstveni odjel. Kažu da su zalihe piva i kvasca sigurne. 'Pivo je uskladišteno u tankovima za trajno čuvanje piva. Svakodnevno kontroliramo sve parametre u njima, kao i kvasac', rekli su i nakon popijenog piva u kafiću uputili se natrag na štrajkaško mjesto.