S RIJEČI NA DJELA

Mesić: Dobre želje nam neće pomoći u 2009.

15.01.2009 u 14:21

Bionic
Reading

Godina 2009. bit će teška i u njoj neće biti dovoljne tek dobre želje i puke riječi, već će biti potrebna djela i odgovorna politika, rekao je u četvrtak u Zagrebu predsjednik RH Stjepan Mesić obraćajući se nazočnima na primanju u prigodi Božića i Nove godine za predstavnike diplomatskog zbora akreditirane u RH

'Dobre nam želje nisu dovoljne. Da bismo godinu u koju smo ušli prebrodili sa što manje potresa, potreban je naš maksimalni angažman. Riječi više definitivno nisu dovoljne, trebamo djela, trebamo politiku koja će biti koncipirana dugoročno i koja će se voditi promišljeno djelotvorno i nadasve odgovorno', kazao je predsjednik Republike u govoru pred članovima diplomatskog zbora.

Napomenuo je kako smo suočeni sa slomom prevladavajućeg gospodarskog sustava.

'To je činjenica i što prije je priznamo, to ćemo prije smoći snage i sposobnosti za promjene', ustvrdio je predsjednik Mesić
Pri tom bi svijetu mogao biti inspirativan politički koncept čovjeka koji će za nekoliko dana preuzeti kormilo najveće svjetske sile, rekao je predsjednik Mesić aludirajući na novog predsjednika SAD-a Baracka Obamu koji će uskoro preuzeti dužnost.

Hrvatski predsjednik upozorio je kako je nagli porast broja nezaposlenih širom svijeta predigra 'ne samo za moguće već i vjerojatne nerede' i da u uvjetima siromaštva i neravnopravnosti 'treba tražiti korijene mnogih zala s kojima se suočavamo ili ćemo se tek suočiti'.

Spomenuvši bliskoistočnu krizu Mesić je rekao kako Hrvatska podupire posredničke napore Egipta i misiju glavnog tajnika UN-a napomenuvši kako jedini cilj mora biti prestanak ratovanja koji se može postići samo pregovaranjem i priznavanjem odnosno ostvarivanjem prava Izraela na život u miru i stabilnosti, ali i prava Palestinaca na vlastitu državu.

Govoreći o aktualnoj krizi u opskrbi plinom s kojom je suočena Europa, Mesić je rekao kako to otvara nekoliko pitanja, od toga što uopće u međudržavnim odnosima znače ugovori, potpisi i zadana riječ, do toga u kojoj je mjeri ujedinjena Europa sposobna i voljna ponašati se i djelovati doista europski.

Ustvrdio je kako će se očito morati potražiti nova rješenja i raditi na tome da se izbjegne vezivanje na energente iz samo jednoga izvora.
Govoreći o regiji, predsjednik Mesić kazao je da bi tu stanje moglo biti bolje.

'Umjesto da se beskorisno prepiremo oko stvari koje su u svojoj osnovi krajnje jasne i zato rješive, trebali bismo tražiti ono što nas povezuje. Hrvatska se tako ponašala do sada, a tako će i nastaviti. Ali, mi za takvu politiku trebamo partnere', naglasio je predsjednik RH.

Podsjetio je kako se Hrvatska približava ostvarivanju vanjskopolitičkih prioriteta ulasku u NATO i EU.

'Oko datuma ne bih želio spekulirati. Manje je važno 'kad' a mnogo je važnije 'što' . Još nam preostaju ne mali zadaci na putu k ujedinjenoj Europi', kazao je.
Na kraju svog obraćanja predstavnicima diplomatskog zbora, Mesić je rekao kako će Hrvatska nastaviti predano raditi u Ujedinjenim narodima i nastaviti izgrađivati odnose i s državama na drugim kontinentima.

U ime diplomatskog zbora akreditiranog u RH govorio je apostolski nuncij Mario Roberto Cassari

Rekao je kako su diplomati ti koji u velikoj mjeri unose nadu u izgradnju svijeta u kojem 'dijalog tolerancija, mir, solidarnost i poštivanje temeljnih prava ljudske osobe postaju nezaobilaznim putovima prema čovječnim i pravednijim odnosima', kazavši kako su to i prioriteti diplomata na službi u Hrvatskoj.

'Mi, predstavnici mnogih zemalja našeg planeta, povlašteni smo svjedoci mnogovrsnog napretka, onoga već ostvarenog i onoga što se ostvaruje, na svim područjima ovdje u Hrvatskoj', u svrhu njezine još veće stabilnosti, uspjeha i međunarodnog ugleda, rekao je Cassari

Hrvatska, čiji ugled na međunarodnom planu po riječima apostolskog nuncija neprestano raste, vrlo brzo će postići važne ciljeve.

'Ova bi godina trebala biti godina ulaska Hrvatske u NATO, a velikim se koracima približava pravedni i zasluženi ulazak Hrvatske u EU', rekao je Cassari, napomenuvši u ime kolega diplomata kako Hrvatska već dugo snažno potvrđuje svoje iznimne sposobnosti i istinsku demokratsku zrelost.

'Samo naprijed, s povjerenjem i hrabrošću', poručio je apostolski nuncij Cassari predsjedniku Mesiću i visokim hrvatskim dužnosnicima nazočnim na primanju poželjevši svima kao i hrvatskom narodu sve najbolje u novoj godini.