Hrvatska PISMO IVI JOSIPOVIĆU

'Hrvatska pravoslavna crkva je zlokobna!'

Episkop dalmatinski Fotije uputio je pismo predsjedniku Republike Ivi Josipoviću u nadi da će on svojim predsjedničkim autoritetom pomoći zaustaviti najavljenu registraciju Hrvatske pravoslavne crkve, a koju Fotije ocjenjuje militantnim i proustaškim udruženjem.

"Formiranje Hrvatske pravoslavne zajednice sa sobom ne donosi ni mir, ni napredak, već nagovještava novu tragediju, koja nikome ne bi bila od koristi, a posebno ne državi Hrvatskoj i njezinim gradanima, koji teže ulasku u Europsku uniju", ističe Fotije u pismu Josipoviću.

"Riječ je o jednom zlokobnom udruženju, koje u svom temeljnom programu ima negaciju drugoga - trenutačno Srba i Srpske pravoslavne crkve", smatra dalmatinski episkop koji se nada da će hrvatski predsjednik ovo obraćanje shvatiti kao dobronamjerni apel.

Obrazlažući svoju zabrinutost Fotije navodi osnivački program spomenute Hrvatske pravoslavne zajednice koji se, kako tvrdi, poziva "utemeljenje i povijesno izvorište u Pavelićevoj NDH", budući da je upravo u NDH 1942. "formirana tzv. Hrvatska pravoslavna crkva, s ciljem potpunog uništenja i zatiranja Srba i Srpske pravoslavne crkve na prostorima Hrvatske".

"Naša Crkva i pravoslavni Srbi u Eparhlji dalmatinskoj poslije nedavnog tragičnog rata pokušavaju živjeti iscjeljujući duhovne i materijalne rane, te brinući se o životu i opstanku našeg naroda, koji stoljećima živi na ovim prostorima", ističe Fotije u pismu navodeći kako bi "ovo udruženja moglo pridonijeti ponovnoj eskalaciji rasnih teorija i vjerske netrpeljivosti".
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još