UTEMELJENA U NDH

Srbi ne žele Hrvatsku pravoslavnu crkvu

14.03.2010 u 15:42

Bionic
Reading

Srpska narodna stranka (SNS) danas je osudila najavljeno osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, ocijenivši da je ta organizacija po svom poslanju 'antisrpska, nacionalistička i u stvarnoj biti antipravoslavna'

Osnivanje te crkve započelo je okupljanjem bivših svećenika Pravoslavne crkve kojima je, zbog duhovnih, materijalnih i krivičnih prijestupa, oduzet svećenički čin, odnosno inicijativom udruge čiji članovi nisu pravoslavci, već katolici, tvrdi SNS u otvorenom pismu.

SNS zamjera što se na internetskoj stranici Hrvatske pravoslavne zajednice kaže da je temelj osnivanja te crkve njezino djelovanje tijekom Nezavisne države Hrvatske.

Zajednica nastavlja ideju tog razdoblja, udarajući na Srbe u Hrvatskoj i negirajući im da su Srbi, negirajući Srpsku pravoslavnu crkvu, uzimajući kao svoj znak srpski pravoslavni manastir Gomirje te prisvajajući Nikolu Teslu i druge povijesno značajne Srbe, navodi se, uz ostalo, u opširnom pismu.

Ocijenili su da je osnivanje te crkve suprotno načelima za uspostavljanje pravoslavne crkve, po kojima moraju postojati zdravi duhovno-moralni te crkveno-pravni i državno-pravni uvjeti za to.

SNS smatra da država mora voditi računa o tome da se ni jedna pravoslavna crkva ne može osnovati kao udruga te da mora primijeniti zakonske i kaznene mjere protiv "nacionalističkog, antisrpskog, antipravoslavnog djelovanja protiv Srba".

Neophodno je da se od takvog ponašanja članova zajednice ogradi i Katolička crkva kojoj oni pripadaju, kaže se, uz ostalo, u otvorenom pismu koje potpisuje predsjednik SNS-a Milan Rodić