PROSVJED ŽELJEZNIČARA

U ponedjeljak staju svi vlakovi

14.03.2010 u 12:18

Bionic
Reading

U ponedjeljak će od 10.55 do 11.10 u Hrvatskoj stati svi vlakovi. Četiri sindikata HŽ-a u to će vrijeme prosvjedovati zbog nastalih problema u HŽ-u. Sindikalisti smatraju da se novac u HŽ-u troši za održavanje na životu tvrtki kćeri, a da se u željezničku infrastrukturu ne ulaže ništa

Sindikalisti su i protiv ukidanja velikoga broja vlakova, odnosno obustave prometa na pojedinim prugama.

Akciju su Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat tehničkog pregleda vagona i vlakova HŽ-a, Sindikat prometnika vlakova Hrvatske i Sindikat strojovođa Hrvatske najavili Vladi i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Sindikati prosvjed najavljuju zbog problema u društvima nastalima podjelom jedinstvenih HŽ-Hrvatskih željeznica, koji se proteklih mjeseci sve jasnije očituju (nekoliko teških i tragičnih nesreća), te zbog neuvažavanja tih sindikata kao socijalnih partnera.

Uz to navode da hitno treba riješiti problem neulaganja u željezničku infrastrukturu, u vozne i vučne kapacitete, katastrofalno loš vozni red zbog kojeg se smanjio broj putnika te prijedlog ukidanja vlakova, odnosno obustave prometa na pojedinim prugama.