VINKOVČANI ZA PSE I MAČKE

Prosvjed protiv lova na štetočine

14.03.2010 u 12:11

Bionic
Reading

Brutalnu likvidaciju pasa i mačaka bez nadzora, koju su najavili mirkovački lovci, spriječili su mirnim prosvjedom u nedjelju u Mirkovcima predstavnici udruga prijatelja životinja iz cijele Slavonije

Prosvjednici su jasno upozorili lovce kako ne mogu svake nedjelje ići po selu i ubijati kućne ljubimce koji su se našli na ulici, jer te životinje nisu štetočine, nisu divlje životinje, niti je dokazano da su bijesne.

Lovci su iz Lovačkog društva Jelen iz Mirkovaca nedavno oblijepili selo proglasom u kojem doslovno stoji: „Obaviještavaju se miještani MIRKOVACA da će se skupni lov na štetočine (PSE LUTALICE i MAČKE) održati u sledećem periodu: 07.03. nedelja, 14.03. nedelja, 21.03. nedelja i 28.03. nedelja. Molimo vlasnike kućnih ljubimaca (pasa i mačaka) da iste vežu u svojim dvorištima radi Vaše sigurnosti i sigurnosti ostalih meštana Mirkovaca, jer će u protivnom svi (psi i mačke) koji budu zatečeni bez vlasnika biti će smatrani štetočinama i biće odstreljeni na licu mesta“.
Uz poruku „Dobra kob!“ i potpis predsjednika društva Đorđa Šimića, lovci su uredno planirali krenuti u svoju akciju.

Ipak, ta je, poprilično nepismeno, a još više nejasno napisana, obavijest šokirala stanovnike Mirkovaca, pa je na nekim proglasima osvanulo i pitanje: „Majmune, kako da vežem mačku?“. Uslijedila je i građanska akcija, poziv prijateljima životinja i novinarima te organiziranje prosvjeda i sprečavanje ubijanja životinja.

Doduše, lovci su „malo povukli rogove“, pa puške u nedjelju ostavili kod kuće, ali su odlučili ipak izaći u lovište i raditi svojevrsnu evidenciju pasa lutalica i mačaka te ih, zajedno s mjestima gdje su uočeni, prijaviti „šinterima“, odnosno poduzeću ovlaštenom za prikupljanje takvih životinja. Lovci tvrde i kako „ne rade ništa neuobičajeno i ništa što se drugdje ne radi“, no to nije utješilo Mirkovčane i prosvjednike.

Još su dodali kako su „pogrešno shvaćeni“, jer svoju akciju provode u lovištu, dakle najmanje 300 metara od najbližih kuća, za što imaju i uporište u Zakonu o lovstvu.

Udruge prijatelja životinja su jasne – kućni ljubimci, ali i druge životinje, ne mogu se ubijati na tako brutalan način, nego se za njih mora osigurati azil.

– Za svaku ubijenu životinju lovci će dobiti kaznenu prijavu. Njihov lov nije organiziran na divlje životinje, nego na pse i mačke, niti su namjeravalu ubijati bijesne životinje. Znamo da to povremeno rade, ali moram ih upozoriti da i za takvu akciju moraju imati odobrenje, odnosno mišljenje veterinara da je životinja doista bijesna, upozorila je Vlatka Tuček iz Udruge prijatelja životinja iz Vinkovaca.

Napomenula je kako psi i mačke spadaju u kategoriju domaćih životinja te da mora postojati određena procedura kada se napušteni kućni ljubimci moraju skloniti s ulice, ali svakako to nisu nehumane metode kakve propagiraju lovci iz Mirkovaca.