KARAMARKO UZVRAĆA UDARAC

'Linića je spasila zastara'

13.03.2010 u 12:17

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kazao je da se ne boji Slavka Linića kojeg je, kako kaže Karamarko, zastara spasila od prijave u slučaju 'Tržnica'

Komentirajući žestoke kritike na rad policije od strane SDP-a nakon podizanja kaznene prijave protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, Karamarko je u intervjuu za Jutarnji list kazao da 'neki politički krugovi i dalje smatraju da ne podliježu kaznenoj odgovornosti kao drugi građani'. 'U tome ćemo ih razuvjeriti. Moram vas podsjetiti da sam na početku svog mandata obećao depolitizaciju policije i da za policiju više neće biti nedodirljivih. I to se, kao što vidite, ostvaruje. Zanimljivo je da se većina političara protiv kojih podižemo kaznene prijave ponaša slično, uvijek optuže policiju za politizaciju', kaže ministar MUP-a.

Karamarko nije želio otkriti dokle je stigla istraga slučaja HypoAlpe Adria Bank u Klagenfurtu, neracionalne prodaje struje u HEP-u.Suzdržan je bio i na pitanja o istrazi u Ini i Podravki te o mogućojupletenosti bivšeg premijera Ive Sanadera u afere.


Negirao je da je kalkulirao s 'tajmingom' podnošenja prijave protiv Obersnela. 'Mi na tom predmetu ne radimo 15 godina. Taj smo slučaj dobili od Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci 2007. To znači da na njemu radimo nepune tri godine. Kada smo prikupili dovoljno dokaza, nakon konzultacija sa županijskim državnim odvjetnikom podnijeli smo kaznenu prijavu.

Na Linićevu izjavu da ga se boji te da zato nije podnio prijavu protiv njega, Karamarko se pitao 'Zašto bih se bojao gospodina Linića?'. 'Reći ću samo da su pojedina kaznena djela iz predmeta Tržince Rijeka otišla u zastaru i to je razlog zašto nismo podigli još neke prijave', kazao je Karamarko.Riječku policiju u javnosti se optuživalo da je zlorabila ovlasti u riječkom slučaju. Karamarko to odlučno odbacuje: 'Sasvim je sigurno da nismo zloupotrijebili svoje ovlasti u tom slučaju. Naime, da nismo podnijeli kaznenu prijavu, tada bi se moglo govoriti o zloupotrebi ovlasti. Zakon o kaznenom postupku je jasan jer, kada se utvrdi osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela, obavezni smo podnijeti kaznenu prijavu bez obzira na to o kome se radi. A da smo bili u pravu, pokazuje i podnesena kaznena prijava Grada Rijeke protiv Tržnica Rijeka. Tom prijavom oni koji su nas napadali demantiraju sami sebe. Međutim, dobro je poznato da kada u nekoj državi policija dobro radi svoj posao, onda oni kojima to ne odgovora idu na diskvalifikaciju njezinih čelnika. Upravo se to danas događa i kod nas.'

'Simić je dokaz da se kriminalci u regiji osjećaju kao kod kuće'

'Simićevo ubojstvo dokaz je da se kriminalci osjećaju kod kuće u bilo kojem dijelu regije, a zapravo se tako uopće nigdje ne bi smjeli osjećati. Činjenica da je, već dan nakon identificiranja Cvetka Simića, održan sastanak u Beogradu i da su razmijenjene važne informacije, govori u prilog dobre suradnje policija dviju država', kazao je Karamarko. Više o tom slučaju nije želio govoriti, osim što je potvrdio da je Cvetko Simić 'pripadnik srpskog narkomiljea, relativno visoko pozicioniran, koji je često tranzitirao kroz Hrvatsku'.