RAZGOVARALI O GOSPODARSTVU

Josipović i Tuerk pozvali na optimizam

12.03.2010 u 19:14

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov slovenski kolega Danilo Tuerk pozvali su u petak poslije podne sudionike poslovne konferencije na Brdu kod Kranja, na kojoj su se okupili predstavnici više od dvjesto tvrtki iz obiju zemalja, da surađuju unatoč krizi koja je lani djelovala na smanjenje opsega trgovinske razmjene za 26 posto

Dvije susjedne države gospodarski su i politički tijesno povezane, a jačanjem međusobnih veza djeluju i kao pozitivan primjer u okružju, poručila su dvojica predsjednika. Predsjednik Ivo Josipović nalazi se u radnom posjetu Sloveniji gdje će se, osim sa svojim slovenskim kolegom Tuerkom susreti i s drugim slovenskim dužnosnicima.

Nakon sastanka s Tuerkom, Josipović je rekao da su njegovi razgovori sa slovenskim predsjednikom nova potvrda uzlazne linije u političkim odnosima dviju država, te da taj optimizam treba prenijeti i na gospodarsku suradnju, što može biti i dobar primjer za ostale države u jugoistočnoj Europi.

'Predsjednik Tuerk i ja složili smo se da treba učiniti sve kako politika ne bi bila zapreka trgovini i proizvodnji nego faktor koji to potiče', rekao je Josipović pozdravljajući skup slovenskih i hrvatskih gospodarstvenika.

Josipović je dodao kako i susret hrvatskih slovenskih tvrtki, koje žele što bolje surađivati unatoč krizi koja je lani smanjila razinu trgovinske razmjene, shvaća u smislu pozitivne poruke na isti način kao i svoje političke razgovore sa slovenskim predsjednikom.

Na konferenciji, koju su organizirale gospodarske komore obiju zemalja u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, prema najavi Hrvatske gospodarske komore sudjelovalo je više od sedamdeset hrvatskih tvrtki iz raznih djelatnosti, posebice prehrambenog sektora, graditeljstva i prateće industrije, metalne industrije te tvrtke koje se bave trgovinom robe široke potrošnje, turizmom, savjetovanjem i zaštitom okoliša.

I u politici i u gospodarstvu potrebni su optimizam, ali i društvena odgovornost, jedini cilj menadžera ne smije biti samo maksimalizacija profita nego održivi razvoj, a za održivi razvoj i uklanjanje barijera koje smetaju gospodarstvu i ljudima treba se truditi i u politici, poručio je među ostalim u svom pozdravnom govoru predsjednik Josipović.

Što se tiče suradnje među državama u okružju, Josipović je rekao da postojeća otvorena pitanja i probleme mora rješavati sadašnji naraštaj političara jer su u politici kao i u gospodarstvu potrebni optimizam, te povjerenje u svoje snage kako bi se postigao uspjeh, ali je potrebna i društvena odgovornost.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk istaknuo je kako vjeruje da je lanjski pad međusobne razmjene od 26 posto dvaju gospodarstava koja su komplementarna i okrenuta jedno drugom bio samo privremen.

Prema riječima slovenskog predsjednika, ulazak Hrvatske koja je Sloveniji jedan od glavnih gospodarskih partnera u Europsku uniju u strateškom je interesu Slovenije. Sadašnji polet u političkim odnosima valja prenijeti i na ponovno jačanje gospodarskih veza i ulaganja, iako se međusobna razmjena lani spustila na manje od dvije milijarde eura, tvrdi Tuerk.

Svojom gospodarskom suradnjom Slovenija i Hrvatska mogu biti uzor i drugim državama u okružju, rekao je Tuerk, dodajući kako će gospodarska suradnja biti i jedna od tema regionalne konferencije koja se krajem idućeg tjedna održava u Sloveniji.

Tuerk je pozdravio i odluku slovenske i hrvatske vlade da se osnuje mješovito povjerenstvo za gospodarsku suradnju koja se za mjesec dana, kako je pojasnio, treba sastati u Zagrebu.

Sastanak mješovitog međudržavnog povjerenstva za gospodarsku suradnju bit će važan korak naprijed nakon višegodišnje pasivnosti, naveo je Tuerk, a kao glavna područja na kojima se mogu tražiti prilike za jaču gospodarsku suradnju i ulaganja naveo je energetiku, trgovinu, industriju i turizam.

Prije nastupa na gospodarskoj konferenciji, dvojica su predsjednika tijekom razgovora na Brdu kod Kranja zaključila da napori dviju vlada da se riješe međusobna otvorena pitanja i skorašnji ulazak Hrvatske u EU otvaraju novo poglavlje u odnosima Hrvatske i Slovenije.

Nakon boravka na Brdu kod Kranja, predsjednik Josipović odlazi u Ljubljanu gdje će se tijekom poslijepodneva sastati i s predsjednikom slovenske vlade Borutom Pahorom i predsjednikom parlamenta Pavelom Gantarom.