TREĆA U HRVATSKOJ

Započela izgradnja riječke džamije

12.03.2010 u 18:17

Bionic
Reading

Službeni početak gradnje treće džamije i drugog Islamskog centra u Hrvatskoj, danas je svečano obilježen na riječkoj Rujevici, čak 36 godina nakon prvog službenog zahtjeva upućenom tadašnjim gradskim vlastima za dodjelu lokacije

Građevinska tvrtka GP Krk gradit će zdanje po idejnom rješenju pokojnog kipara Dušana Džamonje na atraktivnoj lokaciji od 4.000 kvadratnih metara uz riječku zaobilaznicu, a projekt je osmišljen u zagrebačkoj tvrtki ADB.

Gradilište je proglasio otvorenim predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Ševko Oberbašić, a nazočni su bili brojni islamski vjernici, članovi Mešihata i Sabora Islamskih zajednica, riječki imami i predstavnici riječke Islamske zajednice.


'Riječka islamska zajednica je kroz svoj 44-godišnji rad postala prepoznatljivom i priznatom u našem primorskom gradu Rijeci', rekao je riječki imam Hajrudin Mujkanović te dodao da je 1966. zabilježena zlatnim slovima, jer je tada osnovana Islamska zajednica u Rijeci.

'Davne 1974. riječki muslimani iznijeli su svoje ideje o gradnji riječke džamije, a devedesetih, za ratnih godina, gradnja džamije ostala je po strani sve do 2006. kada se muslimanima daje nova nada, kada je konačno definirana lokacija za izgradnju centra. Tek 2009. položen je kamen temeljac. Sreća će biti potpuna kada se otvori riječka ljepotica. Gradimo ga samo radi njegova zadovoljstva i dobrobiti ljudi', rekao je na prigodnoj svečanosti imam Mujkanović.

Mujo Isić, predsjednik Islamske zajednice u Rijeci poručio je okupljenima na svečanosti da su uložili nadljudske napore kako bi se izgradio ovakav centar.

U ime Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Efendija Omerbašić zahvalio se donatorima porukom 'da se svaka dobronamjerna želja ipak ostvari'. 'Pored osiguranih sredstava od države Katar u visini od pet milijuna eura i dosad utrošenih milijun eura za kupnju zemljišta i izradu projekata i provedbu drugih potrebnih poslova i aktivnosti, moramo osigurati još dva milijuna eura da bismo za 18 mjeseci imali centar s oko četiri tisuće kvadratnih metara', poručio je Omerbašić te naglasio da će islamski centar u Rijeci biti velika prilika Riječanima i turistima da se upoznaju s islamom, jer će centar biti jedinstven i jedini na obje obale Jadranskoga mora.

Središnji molitveni prostor u džamiji moći će primiti oko tri tisuće vjernika, a uz njega u Islamskom centru na tri razine bit će izgrađena tri stana, višenamjenska dvorana, uredi Islamske zajednice, učionice za vjeronauk, dječji vrtić, restoran, čitaonica te podzemna garaža. Dovršetak gradnje predviđa se krajem 2011, a cijela investicija od osam milijuna eura pokrit će se isključivo donacijama vjernika.

Kamen temeljac položio je, 3. listopada, 2009, ministar vakufa Katara Nj. B. Aimad Abdulla S. G. Al-Marri, a na svečanosti polaganja među brojnim uzvanicima bio je i ondašnji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Na području Primorsko-goranske županije živi oko 10.000 islamskih vjernika, a islamska zajednica ima 1.300 obitelji.