DRŽAVNI PRVACI

Zadarski učenici najviše bježe iz škole

Bionic
Reading

Zadarski srednjoškolci već su dvije godine na vrhu neslavne liste učenika s najvećim brojem izostanaka, ali i državni “prvaci” s najvećim prosjekom neopravdanih sati po učeniku u cijeloj zemlji - ukupno 14,24

Prosječan broj neopravdanih izostanaka u Zadru čak je tri puta veći od, primjerice, Varaždina.

Iako se u zadarskoj gimnaziji “Vladimir Nazor”, prema raspoloživim podacima, “picava” manje nego u drugim zadarskim srednjim školama, broj izostanaka nakon prvog polugodišta već zvoni na uzbunu, piše Slobodna Dalmacija

U školi su zato odlučili stati na kraj bježanju s nastave, a u svim razredima psiholozi provode ankete među učenicima koje će odgovoriti na pitanje tko je kriv za ovoliki broj izostanaka: sami učenici, profesori ili gradivo.

Roditelji ih pravdaju

- Nisu se promijenili samo učenici, već i njihovi roditelji. Ranije jebilo nezamislivo da roditelj djetetu opravdava sate zato što mu se neide u školu ili zato što se nije pripremio za ispit- kaže ravnateljRade Šimičević.

- Ovo je previše, svaka nova generacija sve je gora i doći ćemo u situaciju da više nećemo moći normalno provoditi nastavu ako se djeca nastave ovako ponašati. Želimo da učenici i roditelji shvate kako je boravak na nastavi u direktnoj vezi s uspjehom koji će dijete postići.

Onaj tko redovito dolazi na nastavu, pa čak i pod uvjetom da kući manje radi, imat će bolje ocjene od onoga tko školu izbjegava - kaže ravnatelj gimnazije Rade Šimičević.

Ravnatelj upozorava kako izbjegavanje nastave dovodi do drugog problema: masovnih, ali i skupih repeticija koje roditelji moraju plaćati da bi im djeca nadoknadila gradivo. Najviše bježe sa satova matematike, fizike i stranih jezika.

- To u praksi izgleda ovako: prvi sat prespavaju ili im se ne dolazi zbog kiše, drugi sat idu na kavu, treći pobjegnu s nastave, jer se nisu pripremili za ispitivanje.

Već nakon petog sata dolazi do zasićenja, onda pobjegnu jer im se jednostavno više ne da. Iako smo u školi uveli pravilo da se učenik tjedan ranije može dogovoriti s profesorom za ispitivanje, ni to nije pomoglo - kaže Šimičević, čiji su učenici u prvom polugodištu u prosjeku imali po 14 opravdanih i tri neopravdana sata.

Iako bježe s nastave, za to ih se ne može sankcionirati jer učenici strogo paze da im broj (ne)opravdanih sati ne dođe do granice da moraju polagati predmetni ispit ili dobiti opomenu pred isključenje.