STOJIĆ ZA REUTERS

'Ukidanje stope harača nije ono što zaista trebamo'

11.03.2010 u 16:39

Bionic
Reading

Vijest o ukidanju prve stope kriznog poreza, one od dva posto na plaće između 3.000 i 6.000 kuna, prenijela je i ugledna novinska agencija Reuters, koja donosi i komentar Hrvoja Stojića, analitičara u Hypo Alpe Adria Bank

'Ova porezna mjera zasigurno će potaknuti osobnu potrošnju, do neke mjere. Proračun vjerojatno neće patiti zato što je povećana osobna potrošnja povećati prihode od PDV-a', rekao je Hrvoje Stojić, koji pak smatra da samo ta mjera ipak neće biti dovoljna.

'Ukidanje jedne stope kriznog poreza samo za sebe ipak nije ono što nam zaista treba, a to je promjena u strukturi gospodarstva', dodao je analitičar HAAB-a.

Reuters piše da su među glavnim gospodarskim reformama koje traže poslovni sektor i analitičari hitni rezovi u javnoj potrošnji, porezima i državnim poticajima te i reforme državne administracije i tržišta rada.

Analitičari kažu da bi hrvatska ekonomija napokon morala prestati biti ona koja posuđuje i troši te postati ona koja proizvodi i izvozi, jer će u protivnom naše gospodarstvo i dalje stagnirati unatoč činjenici da smo na pragu ulaska u Europsku uniju, zaključuje Reuters.