DIREKTOR KOMAK OPTUŽUJE:

Milijunske štete u Osječkoj pivovari zbog štrajka

11.03.2010 u 14:35

Bionic
Reading

Štrajk zaposlenika Osječke pivovare ušao je u treći tjedan, no štrajkaši od danas više ne smiju zaustavljati kamione na izlazu iz tvornice, pa će pivo i sokovi napokon stići na prodajne police. Općinski je sud, naime, privremenom mjerom naložio radnicima da upravi omoguće raspolaganje imovinom, kako bi se spriječile još veće štete u poslovanju. A one su, objavila je danas uprava društva, višemilijunske

'Zbog nemogućnosti ugovorenih isporuka i nefakturiranja već isporučene robe, Osječka je pivovara u 15 dana štrajka izgubila približno pet milijuna kuna. Zaustavljena je proizvodnja 5.600 hl piva i oko 100 hl sokova, a nije skuhano otprilike 10.000 hl piva. Zbog prekida marketinške kampanje šteta se procjenjuje na 1,6 milijuna kuna', rekao je Ivan Komak, predsjednik uprave i najavio restrukturiranje proizvodnje, bez čega nije moguć uspješan nastavak poslovanja.

Prema njegovim riječima, Osječka je pivovara prvi put nakon osam godina zabilježila dobit, no iskorištenost kapaciteta je tek do 30 posto, a neplaćena dospjela potraživanja su gotovo 15 milijuna kuna. Stoga je nužna nova sistematizacija radnih mjesta.

Komak smatra da je za sadašnju razinu proizvodnje dovoljno 155 radnika. Preostalih 73 ostalo bi neraspoređeno i to je osnovni razlog štrajka započetog 24. veljače. Kako bi dugoročno spasili radna mjesta, štrajkaši žele novi katalog radnih mjesta ugraditi u Kolektivni ugovor, dok uprava o tomu želi odlučiti sama.

Na jučerašnjem sastanku čelnika sindikata HUS-a, Radničkog vijeća i predsjednika uprave s Ivanom Vrdoljakom, posrednikom Gospodarsko-socijalnog vijeća i zamjenikom osječkoga gradonačelnika, dogovoreni su uvjeti za prekid štrajka i pokretanje proizvodnje, ali Komak je na kraju odbio potpisati sporazum. Rekao je da se želi još jednom posavjetovati s odvjetnicima.

Da za ponedjeljak nije zakazana rasprava o zakonitosti štrajka na Općinskom sudu u Osijeku, proizvodnja bi već vjerojatno krenula, no Komak je očito odlučio pričekati sudsku odluku.

Bude li štrajk proglašen nezakonitim – utvrdi li se da je počeo u vrijeme trajanja pregovora o kolektivnom ugovoru – imat će znatno bolju pregovaračku poziciju, a radnici će se vratiti na radna mjesta i bez novih ustupaka. Ne uspije li s tužbom, Komak tvrdi da i za takav scenarij ima rješenje. Radnicima je, uostalom, već ponudio maksimalna prava, a s njihovim predstavnicima nastavit će pregovore o katalogu radnih mjesta.

U svakom slučaju, početak proizvodnje u Osječkoj pivovari može se očekivati u ponedjeljak ili u utorak. No, neizvjesnost oko sistematizacije i zaključenja novog kolektivnog ugovora ostaje, kao i prijetnja novim štrajkovima, jer povjerenje između Uprave i većine radnika na povijesnom je minimumu.