BILO JE I VRIJEME

Ukida se prva stopa harača!

11.03.2010 u 13:06

Bionic
Reading

Od 1. srpnja ukida se prva stopa harača od dva posto na plaće, mirovine i ostale primitke od tri do šest tisuća kuna, objavljeno je danas u Vladi. Na snazi ostaje druga stopa od četiri posto na primanja iznad šest tisuća kuna

Odluka je donesena na sastanku užeg kabineta Vlade, objavila je danas na početku sjednice Vlade premijerka Jadranka Kosor.

Milanović traži potpuno ukidanje harača

'Ako se zaista želi oživjeti potrošnju i gospodarstvo, onda taj krizni porez treba ukinuti do kraja', izjavio je predsjednika SDP-a Zoran Milanovića novinarima, komentirajući ukidanje prve stope kriznog poreza.

'Ovo je onaj tračak optimizma koji nam je potreban i za koji imamo razloga. Vlada će nastaviti dosljedno provoditi sve svoje odluke i mjere o kojima se u javnosti nerado govori', rekla je premijerka dodajući da se nada da će ukidanje prve stope kriznog poreza pozitivno djelovati na potrošnju građana.

'Ukidanje prve stope praktički znači da će većina umirovljenika od 1. srpnja izbjeći 'harač' jer vrlo mali broj njih prima više od šest tisuća kuna', dodala je premijerka te zahvalila svim građanima koji su pokazali razumijevanje u trenucima kad je Vlada donijela 'tešku odluku' o uvođenju kriznog poreza.

Da podsjetimo, harač je donesen krajem srpnja prošle godine kako bi se spasio državni proračun. Tada se procjenjivalo da će zahvatiti više od milijun zaposlenih i oko 300 tisuća umirovljenika.

U prošloj godini od kriznog poreza se u državni proračun slilo oko 800 milijuna kuna.Premijerka je skandaloznim ocijenila komentar čelnika SDP-a Zorana Milanovića na najavu ukidanja niže stope tzv. kriznog poreza u kojem ocjenjuje da taj porez nije trebalo ni uvoditi jer je štetan za Hrvatsku i proračun, te da je vjerojatno i neustavan.