NEMA KRIZE U ZAGREBU?

Otkrivene goleme plaće direktora Holdinga

Bionic
Reading

Internetski portal Zagrebancija.com objavio je najčuvaniju tajnu zagrebačkih vlasti - plaće direktora Holdinga. Zagrebački holding je poznat kao utočiste za politički podobne, kao mjesto gdje se zapošljavaju rođaci, kumovi, prijatelji, stranačke kolege ili prijatelji iz rodnog sela ili manjeg grada. Holding je čudesna firma i zato ne treba čuditi što slovi za najpoželjnijeg poslodavca u Hrvatskoj. Jedan od razloga su i plaće djelatnika Holdinga, pišu Zagrebancije.com

Već je pisano da najniže rangirana radna snaga gradske tvrtke poput, primjerice, vozača tramvaja ostvaruju na kraju mjeseca od sedam do devet tisuća kuna plaće.

No, ono što nikada nije bilo eksplicitno dostupno javnosti bile su plaće članova uprave, direktora, pomoćnika, savjetnika ili jednostavnije – vrha gradskog poduzeća.

Portal Zagrebancija.com uspio je doći do popisa plaća djelatnika direkcije Holdinga, dakle najvišeg menadžmenta kompanije gdje je u stalni radni odnos prijavljeno osamdesetak ljudi. Ispis plaća je iz listopada ove godine.

Kako je riječ o tvrtki koja se djelomično financira iz gradske blagajne, dok ostatak prihoda ubire u obliku kazni za parking, računa za komunalije i slično, tj. iz novčanika građana Zagreba, na portalu Zagrebancije odlučili su u cijelosti objaviti jednu od najčuvanijih tajni Zagreba.

Razlog više za objavu bila je Facebook anketa u kojoj je 91 posto građana, imenom i prezimenom, glasalo za objavu plaća jer smatraju da, obzirom da je gradska tvrtka, imaju pravo znati plaće ljudi koji nam kroje svakodnevnicu.

Čović: 23 tisuće neto kuna

Predsjednik uprave Ivo Čović mjesečno prima najvišu plaću koja iznosi 41 tisuću kuna bruto, odnosno 23 tisuće neto.

Usporedbe radi, Leo Begović, predsjednik uprave HEP-a, najveće tvrtke u Hrvatskoj, što je i Čović nekada bio, prima samo 17 tisuća kuna neto.

Njegovi članovi uprave imaju nešto 'manje' prihode.

Tako član uprave Branimir Delić prima 36 tisuća kuna bruto, što je 19 tisuća kuna neto, članica uprave Vlasta Pavić ima 34 tisuća kuna bruto ili nešto više od 18 tisuća kuna neto, članica uprave Lidija Tomić je prijavljena na 37 tisuća kuna bruto, što je gotovo 20 tisuća kuna.

HSS-ov član uprave Stipan Matoš ima drugu najvišu plaću koja iznosi 39 tisuća kuna, odnosno 20 tisuća kuna neto. Direktor ZET-a i član uprave Ivan Tolić prima 37 tisuća kuna bruto, što je 20 tisuća kuna neto.

Plaća direktora Gradske plinare i člana uprave Vladimira Tomičića ne tereti direkciju Holdinga, s obzirom na to da se on ne pojavljuje na ispisu koji objavljuju Zagrebancije. Možemo pretpostaviti da Tomičić nalazi na platnom spisku Plinare. Poznajući hrvatske prilike, tamo mu je plaća, moguće je, viša nego što bi bila u Holdingu.

Viro: 15 tisuća kuna neto

Ovom popisu valja dodati glasnogovornika Dušana Viru čija plaća je 24 tisuće kune bruto, odnosno 15 tisuća kuna neto, te neformalnog predstojnika Čovićevog ureda Vladimira Boticu kojeg Holding plaća 35 tisuća kuna bruto, odnosno gotovo 19 tisuća kuna.

Zanimljivi su iznosi za plaće savjetnika i pomoćnika u upravi, što su obično (ne)radna mjesta na koja se stavljaju smijenjeni direktori koji se u javnosti percipiraju kao korumpirani, opozicijski političari te politički podobni suradnici.

Tako suprug Bandićeve šefice propale predsjedničke kampanje Jasmine Havranek, Davor Havranek, prima 27 tisuća kuna bruto, odnosno skoro 16 tisuća kuna neto. Riječ je o osobi koja se nalazi i u upravi zajedničke tvrtke Grada i Ine, Terme Zagreb.

Službeno nam je rečeno da je Havranek savjetnik direktora Stanogradnje, one 'uspješne' tvrtke koja prodaje Sopnicu Jelkovec. No, pitanje je zašto je on na popisu plaća direkcije Holdinga.

Pero Kovačević: 20.000 kuna neto

Jako visoko svojom plaćom kotira i bivši vatreni HSP-ovac, a danas Bandićev pulen Pero Kovačević koji na mjestu pomoćnika za pravne poslove prima 36 tisuća kuna bruto, odnosno gotovo 20 tisuća kuna neto.

Odmah ispod Kovačevića nalazi se još nekoliko eminentnih radnika Holdinga. Tako savjetnik za sigurnost Joško Morić, također bivši vatreni opozicionar, a danas bandićevac, prima 36 tisuća kuna bruto plaće, što je 19 tisuća kuna neto. Morić, inače, već dvije godine stvara internu zaštitarsku službu Holdinga.

Nadalje, bivši vatreni HNS-ovac Stipe Tojčić, koji se također nekoliko godina bavi jednim projektom na mjestu pomoćnika/savjetnika, prima, kao i Matoš, drugu najvišu plaću koja iznosi 39 tisuća, odnosno gotovo 21 tisuću kuna.

Rađenović: 20.000 kuna neto

Bivša pulenka Slobodana Ljubičića Kikaša – Zdravka Ramljak, koju je Kikaš zaposlio u Holdingu nakon što je nije uspio kooptirati u Gradski ured za imovinsko pravne odnose i imovinu grada jer se ova ondje sukobila s pročelnicom Ninoslavom Zeković, danas također sjedi u upravnoj zgradi Holdinga. Ramljak prima 31 tisuću kuna bruto ili 20 tisuća kuna neto. Opis posla - nepoznat.

Naposljetku, glavni antikorupcijski član društva Holding Igor Rađenović prima blizu 20 tisuća kuna neto. Nakon što se bavio gradskim naseljem Sopnica Jelkovec gdje nije uspio prodati nijedan stan, Rađenović danas brine o Gradskim ljekarnama.