GRIJANJE NA PLIN KAO LUKSUZ

Hrvati prelaze na plin, stranci se vraćaju drvu

11.03.2010 u 11:30

Bionic
Reading

Dok stranci u ovim kriznim vremenima u svojim domovima uvode drastične mjere štednje na grijanju, za Hrvate, unatoč poskupljenjima plina, struje i loživog ulja, očito nema zime

Stalan porast cijena energenata, prije svega struje i plina, povećao je potražnju za pećima i kaminima na kruta goriva na tržištima zapadnih zemalja.

Dok stranci u ovim kriznim vremenima u svojim domovima uvode drastične mjere štednje na grijanju, za Hrvate, unatoč poskupljenjima plina, struje i loživog ulja, očito nema zime, te se na domaćem tržištu potražnja za klasičnim pećima na drva ni u ovogodišnjoj, izrazito dugoj ogrjevnoj sezoni, nije povećala. Uzrok tome je i činjenica da hrvatski građani još uvijek plaćaju dvostruko nižu cijenu struje i plina od građana zapadnoeuropskih zemalja.

Generalno gledano, sve se manji broj kućanstava u Hrvatskoj grije na drva, a rijetki su i oni koji su prešli na nov, štedljivi način grijanja na drvene brikete. Dimi se tako iz sve manjeg broja dimnjaka, zbog čega i dimnjačari, iz zime u zimu, imaju sve manje posla. Dok zanimanju dimnjačar ozbiljno prijeti

Vinko Matijević, direktor tvrtke Plamen International

izumiranje, proizvođačima peći i kamina na drva, zahvaljujući izvoznoj orijentaciji, posao ove duge zime cvjeta.

Potvrđuje to primjer požeške tvrtke Plamen International koja je, upravo zahvaljujući krizi te sve tanjim novčanicima i sve debljim računima za struju i plin, u ogrjevnoj sezoni 2009/10. povećala izvoz svojih peći i kamina na kruta goriva za čak 10 posto. Grijanju na drva najviše se vraćaju Talijani, te je izvoz peći u tu zemlju ove godine povećan za čak 18 posto.

'Trend porasta plasmana peći na drva ne treba vezati samo uz globalnu krizu, jer je porast prodaje kontinuiran u posljednjih deset godina. Može se stoga sa sigurnošću zaključiti da je direktan uzrok povećanja prodaje peći na drva na tržištima zapadnih zemalja stalan porast cijena energenata, dakle struje i plina, za građane, dok su pak u Hrvatskoj cijene struje i plina za građane još uvijek dvostruko niže nego u zapadnim zemljama. S druge strane, cijena struje i plina za domaću industriju već je gotovo izjednačena s cijenom tih energenata na zapadu. Tako je, primjerice, za domaću industriju plin poskupio 23,3 posto, a za građane 16 posto. Za razliku od Hrvatske, zapadne države ne prebacuju porast cijena energenata isključivo na industriju, što znači da i Hrvatskoj uskoro predstoji reforma tarifa', pojasnio je za tportal Vinko Matijević, direktor tvrtke Plamen International, dodajući da upravo zahvaljujući još uvijek povoljnim cijenama struje i plina za građanstvo prodaja peći i kamina u Hrvatskoj u sezoni 2009/10. nije povećana u odnosu na lanjsku sezonu.

Ipak, zbog porasta potražnje za pećima na drva na zapadnom tržištu, u tvrtki Plamen, u kojoj čak 70 posto ukupnih prihoda od prodaje ostvaruju izvozom, nakon ove duge zime moći će zadovoljno trljati ruke.

'Izvoz peći i kamina ove smo sezone povećali za 10 posto. Značajan porast izvoza ostvarili smo na tržištima zapadnih zemalja, dok je, zbog pada životnog standarda, pala realizacija izvoza u bivše socijalističke zemlje. Trenutno izvozimo u 23 zemlje Europe, a naše najveće izvozno tržište je Italija, na koju otpada čak 70 posto ukupnog izvoza. Ove smo sezone na tom tržištu zabilježili porast izvoza od čak 18 posto u odnosu na prethodnu sezonu', rekao nam je Vinko Matijević, istaknuvši da je u inozemstvu najveći trend porasta potražnje za pećima na drvene pelete (brikete).

'Grijanje na pelete omogućava jednostavno snabdijevanje samim energentom jer ga možemo kupiti u istoj trgovini u kojoj kupujemo namirnice. Osim toga, takve peći za jedinično loženje praktično se lože do dva puta na dan', istaknuo je direktor Plamen Internationala, tvrtke koja je u 2009. godini ostvarila neto dobit od četiri milijuna kuna. Za tvrtku koja proizvodi peći očito nema zime, pa je tako ove godine prosječan broj zaposlenih povećan za šest posto, a neto plaće radnicima porasle su za četiri posto.

'Ove smo godine u siječnju zaposlili 45 novih djelatnika. U 2010. godini očekujemo porast realizacije u izvozu za još 10 posto, realizaciju u Hrvatskoj na nivou prošle godine te isti ili nešto manji rezultat, zbog skoka cijena plina za industriju od 23,3 posto i očekivanja porasta cijene električne energije', zaključio je Matijević.

Tvrtka Plamen International, koja je najveći izvoznik u Požeško-slavonskoj županiji, danas zapošljava petstotinjak radnika. Iako čak 75 posto zaposlenih u pogonima čine muškarci, a tek 25 posto žene, na poslovima za koje je potrebna visoka stručna sprema omjer žena i muškaraca je izjednačen, dok u domeni kemije, primjerice, rade isključivo žene.

Slične podatke dobili smo i iz tvrtke Senko, koja također proizvodi štednjake i kamine te zbog produžene sezone grijanja i ona ove godine bilježi povećan interes za svojim proizvodima, no problem im, kako kažu, stvaraju uvoznici i mali proizvođači koji zatrpavaju tržište jeftinim, ali nekvalitetnim pećima.

'Zbog loše ekonomske situacije, ali i visoke kvalitete naših proizvoda, koja nužno rezultira i većom cijenom, ove sezone nismo bitno povećali prodaju peći na hrvatskom tržištu. Problem domaćeg tržišta je i u tome što postoje manji proizvođači i uvoznici izrazito nekvalitetnih i funkcionalno kratkotrajnih peći na kruto gorivo bez važeće garancije, no upravo su ti proizvodi zbog niske cijene konkurentni na hrvatskom tržištu. S druge strane, svi proizvodi koje uvoze zapadne zemlje moraju imati certifikate (CE) te je bilo potrebno vrijeme da i mi sve to odradimo. Sada jedini u Hrvatskoj imamo CE za štednjake za centralno grijanje te intenzivno radimo na tome da povećamo izvoz u zemlje EU-a, u kojima je povećana potražnja za pećima na kruta goriva jer građani tih zemalja plaćaju mnogo veću cijenu plina i struje nego što je to slučaj kod nas', rekao nam je Saša Senčar iz tvrtke Senko.