ZELENI 'NELEGALNO' U FRANKOPANSKOJ

Zašto je Bandić šutio godinu dana?

10.03.2010 u 17:40

Bionic
Reading

Prepiska između Grada Zagreba s jedne strane i Zelene akcije s druge strane nastavljena je danas dvama dopisima

U prvom koji je stigao iz Ureda gradonačelnika Milana Bandića stoji da je 'u kontroli korištenja gradskih prostora, 4. veljače 2008. utvrđeno da Zelena akcija, pored prostora kojega legalno koristi zajedno s Hrvatskim prirodoslovnim društvom u Frankopanskoj 1, prizemlje i prvi kat dvorišne zgrade, ukupne površine 401,96 metara kvadratnih i to po povlaštenoj cijeni od sedam kuna po četvornome metru, neovlašteno koristi i prostor u dvorišnom prizemlju površine 120 metara kvadratnih + izdvojeni sanitarni čvor površine 14,10 metara kvadratnih'.

U veljači 2009, stoji dalje u dopisu, izvršen je još jedan očevid 'radi detaljne izmjere prostora i utvrđeno je da Zelena akcija neovlašteno koristi dvije prostorije, hodnik i sanitarni čvor ukupne površine 135,02 metara kvadratnih', pišu iz Bandićeva ureda.

Podsjetimo, Grad je na ime toga prije nekoliko dana odlučio retroaktivno od Zelene akcije naplatiti 150 tisuća kuna za razdoblje od veljače 2008. do danas, a pretpostavlja se da neplaćanje Grad sada želi naplatiti ne zato što za to ima opravdan razlog, već zbog osvete za događaje vezane uz Varšavsku.

U Zelenoj akciji pak se pitaju zašto, ako je Grad  4.veljače 2008. utvrdio nepravilnosti tek godinu dana kasnije o svemu obavještava javnost.

Nedalje, u priopćenju ZA stoji da 'kada su prije devet godina prvi put sklopili Ugovor o privremenom korištenju prostorija u Frankopanskoj 1, prilikom primopredaje su predani i ključevi nusprostorija u što spada skladišni prostor te sanitarni čvor.

Zelena akcija taj je skladišni prostor transparentno koristila za razna javna događanja poput izložbi za Dan planeta Zemlje i radionica izgradnje solarnih kolektora koje je posjetio i pročelnik Ureda gradonačelnika.

'Dana 12. ožujka 2009., dopisom smo odgovorili Gradskom uredu za imovinu i objasnili na kojim pravnim osnovama koristimo skladišni prostor, no nismo nikad dobili odgovor. Sljedeća reakcija Grada Zagreba dogodila se osam mjeseci kasnije kada smo bez ikakvog prethodnog rješenja dobili 22 uplatnice kojima nam se retroaktivno pokušava naplatiti derutni skladišni prostor, i to po cijeni koja je po kvadratnom metru šest puta veća od cijene koju sada plaćamo za uredske prostorije na istoj lokaciji', zaključuju iz Zelene akcije.